Allt om Hunddagis

En glad hund blir buren till sitt nya hunddagis

Populariteten för hunddagis har ökat kraftigt sedan början av 1990-talet. Fram till början av 1900-talet levde hundar i Sverige främst utomhus. Men i takt med att urbaniseringen ökat har hundar allt oftare börjat leva inomhus. I takt med att folk har haft mer pengar så har även mer detta lagts på husdjur. Vilket har tillåtit en växande hunddagismarknad uppstå i Sverige.

En annan faktor som bidrar till tillväxten av den moderna hunddagisindustrin är Internets intåg. Genom reklam på nätet kan företag nå potentiella kunder mycket snabbare än någonsin tidigare. Möjligheten att synas snabbt och billigt via Internet har därför lett till att många webbplatser har skapats för hunddagis. Idag har i princip alla hunddagis sin egna webbplats där du kan hitta all den information som du kan tänkas behöva.

Hunddagis är Sveriges vanligaste dagverksamhet för hundar. Den senaste siffran från Jordbruksverket, där alla hundar och dess hundägare måste registrera sig, finns det år 2022 över 1 miljon hundar i Sverige. Det är en ökning med ca 25% procent från från tidigare år. Följaktligen har även antalet hunddagis ökat i samklang med antalet hundägare gjort det. En siffra som accellererats av corona-pandemin då fler svenskar tog beslutet att köpa hund.

I dag har i princip alla städer i Sverige minst en hunddagisanläggning. Sådana anläggningar erbjuder vanligtvis lekplatser, mat, vattenskålar och tillgång till träningsutrustning. Vissa tillhandahåller groomingtjänster, medan andra erbjuder träningskurser för hundar som vill bli terapihundar. Många tillåter också att ägarna släpper in sina hundar för övernattning.

Här nedan listar vi hunddagis i hela Sverige. De flesta är tillagda av våra egna redaktörer medans vissa, de med en grön logga på, admininistreras av hunddagiset själva. De som har en orange stjärna har vi haft en egen intervju med och listas alltid höst upp. I övrigt listar vi alltid hunddagis i bokstavsordning och vi tar inte heller betalt av något hunddagis.

A
Alingsås
Arninge
Askim

B
Bankeryd
Blekinge
Boden
Bollebygd
Borås

Botkyrka
E
Eksjö
Enköping
Eskilstuna
Eslöv

F
Falkenberg
Falköping
Falun
Frölunda

G
Gåsebäcks
Gävle
Gekås
Göteborg
Gotland
Gudö
H

Halmstad
Hammarö
Härnösand
Hässleholm
Helsingborg
Höllviken
J

Jönköping
K

Kålltorp
Kalmar
Karlshamn
Karlskoga
Karlskrona
Karlstad
Katrineholm
Kiruna
Kristianstad
Kumla
Kungälv
Kungsbacka
L

Landvetter
Linköping
Löddeköpinge
Ludvika
Luleå
Lund
M

Majorna
Mariefred
Mariestad
Märsta
Mjölby
Mölndal
Mölnlycke
Mora
Motala
N

Nässjö
Norrköping
Norrtälje
Nykvarn
O

Oskarshamn
P

Partille
Piteå
R

Rödbo
Röger
S

Saltsjöboo
Sandviken
Sigtuna
Sisjön
Skåne
Skara
Skellefteå
Skövde
Söderhamn
Södertälje
Staffanstorp
Stenungsund

Stockholm
– Alvik
– Arlanda
– Aspudden
– Bandhagen
– Barkarby
– Bergshamra
– Danderyd
– Gärdet
– Handen
– Haninge
– Högdalen
– Hornstull
– Järfälla
– Järva
– Kungenskurva
– Kungsholmen
– Lidingö
– Skarpnäck
– Skogås
– Nacka
– Odenplan
– Sollentuna

– Solna
– Spånga
– Södermalm
– Tyresö
– Sundbyberg
– Täby
– Tumba
– Västerhaninge
– Östermalm

Strängnäs
Stuvsta
Sundsvall
T

Tjörn
Trelleborg
Trollhättan
Tygelsjö
U

Uddevalla
Ullared
Umeå
Upplands-Bro
Upplands Väsby
Uppsala
V

Vallentuna
Vänersborg
Varberg
Värnamo
Vasastan
Västerås
Västra Frölunda
Västra Götaland
Västra Göteborg
Västrahamnen
Växjö
Vellinge
Y

Ystad
Å

Åhus
Åkersberga
Ä

Älta
Älvsjö
Ängelholm
Ö

Örebro
Österåker
Östergötland

En guide till hunddagis

Går du i tankarna av att anmäla din bästa vän på dagis? Då har du kommit till rätt ställe! Hunddagis är allt som oftast underbara platser som fyller våra hundar med glädje i vardagen medans matte och hussar är borta på tråkiga människo-göror. Hundar behöver motion, socialisering och mental stimulans, de älskar att vara med andra hundar (och ibland människor) och leka likt hundar leker.

Vissa hunddagis är endast just det medans andra även erbjuder ytterligare tjänster, såsom hundpensionat eller hundtrim. Med så många hunddagis där ute kan man lätt bli överväldigad och ovetande om vad som är bäst för sin egna hund. Det bästa bästa tipset vi kan ge dig på en gång är att försöka ta ett informerat beslut. Med lite efterforskning kan du känna dig tryggare i ett sdant stort beslut som att lämna din hund på ett nytt dagis. Man vill helt enkelt veta att den man älskar är på en bra plats där den har roligt, kan utvecklas och samtidigt få massa nya kompisar.

Som ett komplement eller första steg till din egna efterforskning har vi tagit fram denna guide till hunddagis. Här finner du all den mest väsentliga informationen enligt vår egna efterfoskning på Hundisar.se. Men först av allt:

Varför hunddagis?

Många ägare finner att de inte har råd att ha sina husdjur hemma 24 timmar om dygnet. Det är därför många vänder sig till hunddagis. Många av dessa ställen erbjuder flexibla alternativ och låter kunderna lämna sina hundar under vissa tider.

Hunddagis ger vanligtvis en säker miljö där hundar kan springa runt och interagera med andra hundar. Detta hjälper dem att bygga upp sitt självförtroende och sociala färdigheter. Hundar behöver också mycket sömn och regelbundna promenader något som just sker på hunddagis.

Hunddagis är ett utmärkt alternativ för upptagna husdjursföräldrar som inte har mycket fritid. Dessa centra erbjuder många fördelar: Din hund får spendera kvalitetstid med andra hundar och får all slags träning. Därmed kan du lämna din hund på hunddagis hela dagen utan att oroa dig för att den är uttråkad eller ensam. Han/hon kommer att tas om hand av människor som älskar hundar precis lika mycket som du gör.

Vad är egentligen ett hunddagis?

Hunddagis har många likheter med ett vanligt dagis för barn, med den uppenbara skilnaden att ett hunddagis är för hundar. I övrigt har de två samma filosofi. Föräldrar, eller i hunddagisets fall matte och/eller husse, har ett fullspäckat schema och de ofta långa arbetstiderna minskar drastiskt den tid som kan spenderas med deras barn eller husdjur.

Det skiljer sig från hundpensionat och hundhotell där vistelsen sker under flera dagar, eller hundvakt där det allt som oftast endast är en person som tar hand om hunden.

Hunddagis ger vanligtvis en säker miljö där hundar kan springa runt och interagera med andra hundar. Detta hjälper dem att bygga upp sitt självförtroende och sociala färdigheter. Hundar behöver också mycket sömn och regelbundna promenader något din hund bör få av alla seriösa företag i branschen.

Hur vet man om man behöver ett hunddagis?

Oberoende om du överväger det p.g.a. tidsbrist eller inte kan ett hunddagis erbjuda interaktioner och upplevelser som inte din hund hade haft annars. Detta är självklart under förutsättningarna att din hund trivs på dagiset eller inte. Det finns hundar som helt enkelt inte gillar umgås med många hundar samtidigt. Därmed är det viktigt att förstå ens egna hunds signaler.

Vilka tjänster erbjuder vanligtvis hunddagis?

Antalet tjänster ett hunddagis erbjuder är oftast i relation till företagets storlek. Däremellan erbjuds vanligtvis socialiseringen med andra hundar, hundpromenader, mat, träning samt även i vissa fall medicinsk behandling och hundfrisör samt hundtrim. Det finns också hunddagis som erbjuder övernattning , likt hundhotell gör.

– Socialisering

Antalet tjänster ett hunddagis erbjuder är oftast i relation till företagets storlek. Däremellan erbjuds vanligtvis socialiseringen med andra hundar, hundpromenader, mat samt även i vissa fall hundfrisör och hundtrim.

– Promenader

Antalet tjänster ett hunddagis erbjuder är oftast i relation till företagets storlek. Däremellan erbjuds vanligtvis socialiseringen med andra hundar, hundpromenader, mat samt även i vissa fall hundfrisör och hundtrim.

– Trim & frisör

Antalet tjänster ett hunddagis erbjuder är oftast i relation till företagets storlek. Däremellan erbjuds vanligtvis socialiseringen med andra hundar, hundpromenader, mat samt även i vissa fall hundfrisör och hundtrim.

– Mat

Antalet tjänster ett hunddagis erbjuder är oftast i relation till företagets storlek. Däremellan erbjuds vanligtvis socialiseringen med andra hundar, hundpromenader, mat samt även i vissa fall hundfrisör och hundtrim.

Att hitta ett Hunddagis


Vilken typ av anläggning du väljer beror på flera faktorer, till exempel din budget, din livsstil och dina behov. Vissa människor föredrar till exempel ett mindre, lokalt ägt center eftersom det erbjuder personlig uppmärksamhet. Andra föredrar större, kedjebaserade center eftersom de erbjuder bättre valuta för pengarna.

Kostnad & pris för hunddagis

Priset för hunddagis i Sverige är lite högre än i andra länder i världen. Detta beror på samma faktorer som gör att det mesta är dyrare i vårt land. Här på Hundisar.se föredrar vi att se på det som att det helt enkelt finns ett större utbud av hunddagis i Sverige. Och därmed flera kanske lite dyrare sådana. I övrigt finns det flera olika prismodeller som hunddagis använder sig av beroende på hur ofta hunden vistas på hunddagiset.

Pris för heltid

Priset för hunddagis i Sverige är lite högre än i andra länder i världen. Detta beror på samma faktorer som gör att det mesta är dyrare i vårt land.

Här på Hundisar.se föredrar vi att se på det som att det helt enkelt finns ett större utbud av hunddagis i Sverige. Och därmed flera kanske lite dyrare sådana.

Därmed finns det hunddagis i Sverige som kostar allt från 100/kr till 1000/kr om dagen.

Pris per dag

Om du endast har din hund på hunddagis per dag så kommer det blir dyrare än om du har den på heltid. Om det är för enskilda dagar så kommer det att kosta dig från 300kr och uppåt. Detta inkluderar alla kostnader så som mat osv. . För vissa hundägare lämpar sig denna lösningen bättre om man har mer tid.

Regler och registrering

Storlek på hunden

Antal hundar

Vaccinationer

Öppettider

Hunddagis brukar öppna tidigt på morgonen för att hussar och mattar ska hinna släppa av sin hund innan de åker till sina respektive jobb. Likaså brukar hunddagis även stänga sent av samma anledning. Folk måste hinna med sina åtaganden innan de ska plocka upp sin bästa vän. Många hunddagis erbjuder även öppettider under helgen för ökad flexibilitet vid behov. Vissa har öppet endast lördag eller söndag.

Angående röda dagar så är olika hunddagis så vitt skilda att det inte är något vi känner oss bekväma att uttala oss om. Vi rekommenderar att du kontaktar det hunddagiset du undrar över för att få svar på frågan.

Viktigt att tänka på

Några saker du kan fråga dig själv innan du bestämmer dig för ett hunddagis är:

1. Kommer min hund att trivas här?
2. Är personalen kompetent och har de erfarenhet av hundar?
3. Vilken typ av miljö erbjuder hunddagiset?
4. Är det hygieniskt?
5. Är maten hälsosam och näringsrik?
6. Får hundarna tillräckligt med motion?
7. Hur långt bort från där jag bor ligger dagisen? 

Några tips:
– Bestäm vem som släpper av hunden på morgonen
– Bestäm vem som hämtar hunden efter jobbet
– Planera in tider då hunden skall vara på dagis
– Se till att om du blir försenad så kan du lösa det med hunddagiset

bulldog, dog, pet-1224267.jpg

Att jobba på ett hunddagis

Starta ett eget hunddagis

Hunddagisutbildningar

Det finns vissa csn-berrättigade utbildningar för de akademiskt lagda. Efter att corona hände så finns det även flertalet som erbjuder dessa på distans.

Vanliga frågor

Vad är ett hunddagis?

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Hur många hunddagis finns det i Sverige?

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Vad får man för lön på ett hunddagis?

Tänk på kollektivavtal.

Hur öppnar man ett hunddagis?

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Var kan man hitta lediga jobb på hunddagis?

Sommarjobb är vanligt på hunddagis.

När kan min hund börja på hunddagis?

Din valp kan börja på hunddagis vanligtvis när den är 8 månader gammal.

Fann du denna artikel informativ och/eller givande? Om så är fallet får du gärna överväga att spana in våra ID- och namnbrickor för hundar. Produkterna du finner där är denna sajts enda inkomstkälla och möjliggör att hemsidan kan hålls helt fri från reklam. Vidare ser det till att våra skribenter kan fortsätta hålla samma höga nivå på sina artiklar med gedigen efterforskning bakom varje skrivet ord som publiceras.

Riki Caceras

Redaktör och hundälskar på Hundisar.se

Mer om Hunddagis

van, dog, automobile-4938418.jpg

Vad är ett mobilt hunddagis?

Varje hund älskar och behöver bli promenerad. Motion är avgörande för din hunds fysiska och psykiska välbefinnande. Hundar längtar också…

apple, macbook, notebook-1853259.jpg

Vad är en hunddagisutbildning?

Att starta eget hunddagis är ingen lätt uppgift. Bara ens kärlek till hundar räcker inte. För att vara ett framgångsrikt…

shepherd, training, harmony-3494519.jpg

Vad brukar hunddagis ha för regler?

Syftet med hunddagis är att tillhandahålla en säker, rolig och stimulerande miljö med betoning på positiva upplevelser som inkluderar interaktion…

man, woman, dog-2425121.jpg

Att jobba på ett hunddagis

För många är vad som helst där man får betalt för något relaterat till hundar ett drömjobb (underskriven intygar). Hunddagis…

dogs, puppy, bordercollie-4189517.jpg

Vad är ett hunddagis?

Ett alternativ är att gå in på nätet och kolla upp vilka hunddagis som finns i ditt område. Det finns…

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.