Hundförsäkring

Hund i badrock.

Att skaffa en hund är ett stort ansvar och en av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda din fyrbenta vän är att teckna en hundförsäkring. En hundförsäkring ger dig ekonomisk trygghet och säkerställer att din hund får den vård den behöver vid olyckor och sjukdomar. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om hundförsäkring, från varför det är viktigt till hur du väljer rätt försäkring för just din hund.

Viktiga Punkter

 • Hundförsäkring ger ekonomisk trygghet och skydd vid olyckor och sjukdomar.
 • Det är viktigt att jämföra olika försäkringar och läsa villkoren noga innan du tecknar en försäkring.
 • Självrisk är det belopp du måste betala innan försäkringsbolaget börjar betala.
 • Det finns olika tilläggsförsäkringar som livförsäkring, ansvarsförsäkring och reseförsäkring.
 • Att teckna en hundförsäkring tidigt kan hjälpa dig att undvika höga kostnader i framtiden.

Varför du behöver en hundförsäkring

En hundförsäkring skapar en trygghet hos dig som hundägare och kan spara dig och din hund stora pengar och besvär. Att försäkra hunden är därför ett smart val och ett bra skydd vid eventuell olycka, veterinärbesök eller sjukdom.

Vad ingår i en hundförsäkring?

När man väljer hundförsäkring så är det viktigt att veta vad som ingår i grundförsäkringen och om man vill eller behöver komplettera med en liv eller tilläggsförsäkring för sin hund. Nedan klargör vi de vanligaste försäkringsbegreppen inom hundförsäkring.

Så väljer du rätt hundförsäkring

Jämför olika försäkringar

Att välja rätt hundförsäkring kräver noggrant övervägande. En försäkring gör att du slipper betala tiotusentals kronor om ditt djur drabbas av en olycka eller blir sjuk. Det är viktigt att jämföra olika försäkringar för att hitta den som bäst passar dina behov och din ekonomiska situation. Tänk också på din hunds hälsa – en husdjur med kroniska tillstånd kan motivera en lägre självrisk, även om det innebär högre månatliga premier.

Tänk på självrisk

Välja rätt självrisk för din hunds försäkring kräver noggrant övervägande. Det är avgörande att bedöma din ekonomiska situation och bestämma vad du har råd med i termer av premier och potentiella egna kostnader om en incident skulle inträffa. Tänk också på din hunds hälsa – en husdjur med kroniska tillstånd kan motivera en lägre självrisk, även om det innebär högre månatliga premier.

Läs villkoren noga

Även om vi har gjort vårt bästa för att göra det så enkelt för dig som hundägare att välja hundförsäkring så är det alltid väldigt individuellt vilken försäkring som är den bästa för just dig. Använd den här sidan endast i informativt syfte som en indikation för att se vilket bolag som kan tänkas passa dig och din hund. Tänk också på att det är viktigt att du själv läser igenom villkoren och undantagen som finns i försäkringen så att du har fattat dit beslut på en stabil grund.

Försäkring för äldre hundar, inklusive viktiga aspekter som täckning, självrisk, exkluderingar och alternativ. Hundförsäkring för 10-åriga hundar kräver noggrannhet och jämförelse.

Vanliga tillägg till hundförsäkringar

Utöver veterinärvårdsförsäkringen finns det en del tilläggsförsäkringar och specialförsäkringar. Dessa kan du teckna för att komplettera din försäkring baserat på din hunds behov.

Förstå självrisk i hundförsäkring

Förståelsen av både för- och nackdelar av självrisk för hundförsäkring i Sverige är avgörande för varje djurägare. Självrisken för hundförsäkring är ofta mycket mindre skrämmande än dessa potentiella kostnader. Så även om ingen tycker om att tänka på att ens pälsiga vän skulle kunna bli sjuk eller skadas kan ett tillräckligt skydd göra de värsta scenarierna lättare att hantera ekonomiskt.

Tips för att sänka kostnaderna för hundförsäkring

Välj rätt nivå av täckning

Det är viktigt att välja en försäkring som passar både din hunds behov och din budget. Överväg att höja självrisken för att få ner premiekostnaden. Men kom ihåg att du då får betala mer om det skulle ske en olycka eller skada.

Betala årsvis istället för månadsvis

Många försäkringsbolag erbjuder rabatter om du betalar din premie årsvis istället för månadsvis. Detta kan vara ett enkelt sätt att spara pengar på lång sikt.

Utnyttja rabatter

Kolla in de rabatter som ditt försäkringsbolag erbjuder. Ofta kan du få rabatt om du försäkrar fler än ett djur eller om du har haft ett skadefritt år. Det kan också finnas rabatter för valpar eller äldre hundar.

Ibland blir livet inte som man tänkt sig och man måste dra in på kostnader där det är möjligt. Det gäller även djurförsäkringar. Ofta betalar man mer än vad man kanske borde eller vad som är rimligt för skyddet man får.

Vanliga frågor om hundförsäkring

Vad täcks inte av hundförsäkringen?

Det är viktigt att förstå att inte alla situationer täcks av en hundförsäkring. Vanliga undantag inkluderar förebyggande vård, kosmetiska ingrepp och vissa befintliga sjukdomar. Kontrollera alltid villkoren noga för att undvika överraskningar.

Kan jag försäkra en äldre hund?

Ja, många försäkringsbolag erbjuder försäkringar för äldre hundar. Dock kan premien vara högre och vissa villkor kan vara striktare. Det är klokt att jämföra olika alternativ för att hitta den bästa lösningen för din äldre vän.

Hur gör jag en skadeanmälan?

För att göra en skadeanmälan, följ dessa steg:

 1. Samla all nödvändig dokumentation, inklusive veterinärens rapport och kvitton.
 2. Kontakta ditt försäkringsbolag via deras website eller telefon.
 3. Följ upp din anmälan för att säkerställa att den behandlas korrekt.

Att ha en tydlig förståelse för hur du gör en skadeanmälan kan spara tid och minska stressen när olyckan är framme.

Vad du ska tänka på när du tecknar en hundförsäkring

När du ska teckna en hundförsäkring är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att du får det bästa skyddet för din hund. Försäkringsbolagets rykte är en av de viktigaste aspekterna att överväga. Ett bolag med gott rykte och bra recensioner kan ge dig trygghet i att de kommer att hantera eventuella skadeanmälningar på ett rättvist och effektivt sätt.

Kundservice och support

En annan viktig faktor är kundservice och support. Se till att försäkringsbolaget erbjuder bra kundservice och att de är lätta att kontakta vid behov. Detta kan vara avgörande när du snabbt behöver hjälp eller har frågor om din försäkring.

Flexibilitet i försäkringsvillkor

Slutligen, tänk på flexibiliteten i försäkringsvillkoren. Ett bra försäkringsbolag bör erbjuda flexibla villkor som kan anpassas efter dina och din hunds specifika behov. Detta kan inkludera möjligheten att justera täckningsnivåer eller lägga till extra skydd som specialförsäkringar för jakthundar eller avelshundar.

Med en hundförsäkring kan du ge din hund veterinärvård utan att det blir alltför dyrt. Försäkringarna ersätter en del av kostnader för olyckor och många sjukdomar, vilket ger dig ekonomisk trygghet och sinnesro.

Så här gör du en skadeanmälan

Att göra en skadeanmälan för din hundförsäkring kan verka komplicerat, men följ dessa steg för att underlätta processen. Börja med att rapportera varje händelse som kan leda till en större skadeanmälan så snart som möjligt. Varje försäkring har sin egen tidsram men generellt sett inom 48 timmar från det att du känner till skadan är säkert.

För att prata med oss om skador ringer du 020-319 000.

Vanliga hundsjukdomar och hur försäkringen hjälper

Artros

Artros är en vanlig sjukdom hos äldre hundar och stora raser. Försäkringen täcker oftast kostnader för veterinärvård och mediciner som behövs för att lindra smärtan och förbättra hundens livskvalitet. Regelbundna veterinärbesök är viktiga för att övervaka sjukdomens progression.

Kennelhosta

Kennelhosta är en smittsam luftvägssjukdom som kan drabba hundar i alla åldrar. Försäkringen täcker vanligtvis kostnader för diagnos och behandling, inklusive mediciner och eventuella sjukhusvistelser. Det är viktigt att följa rekommenderade vaccinationsprogram för att minska risken för infektion.

Fästingburna sjukdomar

Fästingburna sjukdomar som borrelia och anaplasmos kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos hundar. Försäkringen täcker ofta kostnader för tester och behandlingar som behövs för att hantera dessa sjukdomar. Regelbunden användning av fästingprofylax och veterinärvård är avgörande för att förebygga infektioner.

Att ha en omfattande hundförsäkring ger dig ekonomisk trygghet och säkerställer att din hund får bästa möjliga vård vid sjukdom eller skada.

Resa med hund och försäkring

Försäkringens täckning utomlands

När du ska ut och resa på semestern och funderar på hur du ska göra med hunden, är det viktigt att kontrollera om din hundförsäkring täcker eventuella skador eller sjukdomar som kan uppstå utomlands. Många försäkringsbolag erbjuder utökad täckning för resor, men det är alltid bäst att dubbelkolla innan avfärd.

Vaccinationer och hälsokrav

Innan du reser med din hund, se till att alla nödvändiga vaccinationer är uppdaterade. Vissa länder har specifika hälsokrav som måste uppfyllas för att din hund ska få resa in. Kontrollera alltid de aktuella reglerna för det land du ska besöka.

Tips för en säker resa

För att du och din hund ska få en trygg och säker resa, följ dessa tips:

 • Använd en säker och bekväm transportbur.
 • Ha med dig tillräckligt med mat och vatten för hela resan.
 • Ta med en första hjälpen-låda för hundar.
 • Planera regelbundna pauser för rastning och motion.

En välplanerad resa kan göra stor skillnad för både dig och din hund. Se till att du har alla nödvändiga dokument och att din hund är i god hälsa innan ni ger er av.