Varför ylar hundar?

labrador, dog, cute-1287298.jpg

Oavsett ras, ålder eller temperament så ylar alla hundar. Vissa ylar lite. Vissa ylar mycket. Vissa ylar högre. Vissa ylar längre. Men alla ylar.

Liksom många andra beteenden hos hundar har ylandet sina rötter i förfäderna. I det vilda var det säkerhetsmedvetna vargar i skogen som bölade för att meddela var de befann sig till andra medlemmar av sin flockfamilj. Modiga vargar ylade för att varna andra vilda djur att hålla sig borta från deras revir. Din hund kanske inte ylar för att ange var de befinner sig eller för att hålla inkräktare på avstånd, men nu, liksom i tidigare generationer, ylar hundar som en form av kommunikation. Eftersom hundar är en del av sina mänskliga familjer är det viktigt att förstå vad hundar försöker kommunicera när de ylar, så att du kan reagera på lämpligt sätt.

Vad säger hundar när de ylar?

Några grundläggande budskap som en ylande hund kan kommunicera är följande:

”Jag är uppmärksam och reagerar på min omgivning”.

Många hundar ylar när de stimuleras av vissa höga ljud som sirener och musik, eller som svar på en annan hunds vokaliseringar. Genom att yla bekräftar de att de hör ljudet och uttrycker sin beredskap att svara eller sin önskan att delta i handlingen. Om din hunds ylande utlöses av auditiv stimulering är det troligt att han slutar när ljudet upphör (när du stänger av musiken slutar han sjunga med). Den här typen av ylande är vanligtvis inte besvärande om inte utlösarna inträffar ofta och blir en olägenhet för dig eller dina grannar.

”Jag är här borta! Kom hitåt.”

I det vilda stannar en del av hundflocken hemma medan andra medlemmar spanar efter mat i området. Ylle är en form av kommunikation som hjälper medlemmarna i flocken att hitta varandra. Hundar som stannar kvar vokaliserar för att signalera var hemmabasen ligger och guida utforskande medlemmar tillbaka till säkerhet. Efter att ha lämnats ensam hemma kan en hund yla när den hör dig köra fram till ditt hus eller när den ser dig klättra uppför trappan i ett försök att guida dig säkert tillbaka till dem.

”Håll dig borta härifrån.”

Vissa hundar ylar för att hålla inkräktare utanför sitt revir. Ylle signalerar till inkommande hundar att ett visst område redan är hävdvunnet och att besökare inte är välkomna. Att yla är en bra försvarsmekanism som avvärjer potentiella rovdjur. Eftersom hundar skyddar sina hem kan de yla när en besökare närmar sig deras revir.

”Här är jag.”

Å andra sidan kan en hund som närmar sig en annan hund yla för att varna de hundar som bor i området om att de kommer. Detta röstmeddelande förhindrar att en inkommande hund skrämmer de nuvarande invånarna i ett område. Genom att yla varnar omgivande hundar för att deras miljö är på väg att förändras.

”Jag vill ha uppmärksamhet!”

Vissa hundar ylar för att kommunicera sitt behov av uppmärksamhet. Ingenting får en hundägares uppmärksamhet som ett genomträngande tjut, så knepet fungerar. Denna verbala hundmanipulation kan bli besvärande, så människor måste lära sig att inte belöna röstliga krav. Försök att undvika ögonkontakt och motstå lusten att närma sig en ylande hund. Klappa honom inte och prata inte med honom, men skäll inte heller ut honom. Vissa hundar, liksom vissa barn, gör allt för att få uppmärksamhet, även negativ uppmärksamhet, så att tillrättavisa din hund kan förvärra situationen.

När han lugnar ner sig kan du ge honom den uppmärksamhet han längtar efter. Detta är svårt att göra, särskilt om du är orolig för att störa grannarna, men envishet lönar sig. För att hjälpa din hund att sluta yla för att få uppmärksamhet kan du försöka belöna endast lugnt beteende. Ge honom kramar eller godis slumpmässigt när han är tyst och undanhåll allt han ”ber om” genom att yla.

”Jag är verkligen nervös!”

Du är världen för din hund.. De fokuserar på dina aktiviteter och gör en stor sak av dina ankomster och avgångar. De är ibland så centrerade på dig att de blir mycket oroliga när du inte är med dem. Om din hund lider av separationsångest kan den yla när den lämnas ensam. Ylle på grund av separationsångest uppstår endast när hunden är separerad från sin ägare, så så snart du kommer hem upphör ylandet. Hundar med separationsångest kan uppvisa andra beteenden, t.ex. olämplig eliminering, konstant pacing, förstörelse av möbler och golv eller självstympning. Ofta svarar hundar med separationsångest bra på distraktioner som tuggleksaker, musik eller tv, men andra hundar behöver beteendemedicin och rådgivningssamtal som lär både hund och ägare hur de ska hantera situationen (se artikeln Separation Anxiety in Dogs).

”Jag är skadad.”

Vissa ylle kan inte ignoreras. Om din normalt tysta hund börjar yla kan den vara skadad. Människor gråter när de är skadade, och det gör även hundar. Hundar kommer att yla för att vokalisera smärta. Ta med din hund till veterinären för att utesluta sjukdom eller skada.

”Titta vad jag hittade!”

Att yla kan faktiskt vara ett jubel. Vilda hundar ylar när de hör ett byte, och tama jakthundar tränas ofta för att härma sina förfäder. Din hund kanske inte är en jägare, men den kan bli upprymd när den hittar en ny skatt i sin bakgård. Oavsett vad priset är, låter ylandet dig veta att din hund är stolt över en ny upptäckt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *