Varför skakar hundar?

dog, labrador, pet-1194083.jpg

Hundar kan skaka, darra eller darra nÀr de fryser, Àr gamla, har ont, Àr rÀdda, sjuka eller bara för att de behöver torka sig efter att ha plaskat i en pöl. Hundar kan skaka av mÄnga anledningar, men varför skakar din hund, ska du vara orolig och vad ska du göra?

Hundar kan skaka av flera olika anledningar och dessa kan delas in i tre huvudkategorier:

 • BeteendemĂ€ssiga (de Ă€r rĂ€dda, oroliga eller upphetsade).
 • Som en reaktion pĂ„ sin omgivning (de Ă€r blöta eller kalla).
 • Medicinskt: de har ont, kĂ€nner sig sjuka eller det kan vara ett tecken pĂ„ ett hĂ€lsoproblem, t.ex. epilepsi, generaliserat tremor-syndrom, muskelsvaghet, öronproblem eller förgiftning.

Att hÄlla din hund varm, torr, avslappnad, uppdaterad pÄ sina vaccinationer och utom rÀckhÄll för gifter kan bidra till att förebygga de vanligaste orsakerna till att din hund skakar. Om du Àr osÀker pÄ varför din hund skakar bör du alltid tala med din veterinÀr, sÀrskilt om du Àr orolig för den, eller om skakningen Àr ny, allvarlig eller Ätföljs av andra tecken.

BeteendemÀssiga orsaker till varför din hund skakar

Hundar skakar ibland för att de upplever en extrem kÀnsla. Detta kan bero pÄ en positiv kÀnsla, som spÀnning, eller en negativ kÀnsla, som rÀdsla. I bÄda dessa situationer kan en plötslig frisÀttning av hormoner ha en stor inverkan pÄ deras kropp vilket gör att de skakar.

Upphetsning

MÄnga hundar skakar nÀr de blir mycket upphetsade eller nÀr de vet att nÄgot spÀnnande kommer att hÀnda. Du kanske har mÀrkt att din hund skakar nÀr du leker med den, nÀr den ser nÄgot spÀnnande pÄ en promenad eller nÀr den hÀlsar pÄ dig vid dörren efter att du har varit ute. Att skaka av upphetsning ses vanligtvis hos yngre hundar och Àr en normal fysisk reaktion pÄ en övervÀldigande kÀnsla av lycka. Om din hund ibland skakar av upphetsning Àr det inget att oroa sig för och skakningarna bör upphöra nÀr de har lugnat sig igen. Att hÄlla saker och ting lite mer avslappnade nÀr de Àr sÄ hÀr upphetsade hjÀlper dem att lugna ner sig och bör bidra till att lindra deras skakningar.

RĂ€dsla, stress eller Ă„ngest

NĂ€r din hund inte kĂ€nner sig sĂ€ker hjĂ€lper adrenalinpĂ„slag till att förbereda kroppen för att antingen försvara sig eller fly frĂ„n fara. NĂ€r adrenalinet strömmar genom deras system gör det deras muskler redo för handling och fĂ„r dem ofta att skaka eller darra. ÅskvĂ€der, fyrverkerier och resor till veterinĂ€ren Ă€r vanliga orsaker till denna typ av reaktioner. Andra tecken pĂ„ att din hund Ă€r stressad eller orolig Ă€r bland annat att den flĂ€mtar, gnĂ€ller, lĂ€gger öronen platt eller gömmer sig. Även om den hĂ€r typen av skakningar inte Ă€r nĂ„got att oroa sig för kan du hjĂ€lpa din hund att kĂ€nna sig gladare genom att ta bort orsaken till stressen eller genom att hjĂ€lpa den att hantera sina stressnivĂ„er. Om din hund Ă€r orolig inför ofta förekommande hĂ€ndelser kan du övervĂ€ga att kontakta en beteendevetare eller prata med din veterinĂ€r om Ă„ngestdĂ€mpande mediciner.

Skakande som en reaktion pÄ sin omgivning

Miljontals Är av evolution har gett alla levande varelser fysiska och beteendemÀssiga reaktioner som hjÀlper dem att överleva, och hundar Àr inte annorlunda. Ibland kan en hund skaka av en evolutionÀr anledning, t.ex. för att torka sig eller för att hÄlla kroppen varm.

Skaka av sig vatten

Efter ett bad, ett plask i en pöl eller ett dopp i en flod skakar sig din genomblöta hund ofta torr, men varför lÄter den inte pÀlsen torka naturligt? Hundens pÀls Àr mycket bra pÄ att fÄnga upp vÀrme för att hÄlla dem varma, men en nackdel med detta Àr att den ocksÄ Àr mycket bra pÄ att hÄlla kvar vatten. Att skaka bort vattnet Àr ett mer energieffektivt sÀtt att torka och tar otroliga 5 000 gÄnger mindre energi Àn att torka bort det med sin kroppsvÀrme. Hundar Àr sÄ effektiva pÄ att skaka sig att de kan skaka av sig 70 % av vattnet pÄ sin pÀls pÄ fyra sekunder, vilket vanligtvis gör att nÀra vÀnner och familjemedlemmar blir blöta i processen.

De Àr kalla

Precis som vi skakar hundar nÀr de fryser. Denna typ av rysning Àr en ofrivillig reaktion för att hjÀlpa dem att vÀrma sig. NÀr din hund skakar cyklar deras muskler mellan att spÀnna och slappna av, vilket bidrar till att generera vÀrme och höja deras kroppstemperatur. Mindre hundar, hundar med tunnare pÀls och smala hundar kan vara mer benÀgna att skaka i kylan eftersom de förlorar vÀrme snabbare. Om din hund skakar nÀr du Àr ute pÄ promenad, se till att du gÄr hem och hittar en mysig plats dÀr den kan vÀrma sig. Om din hund Àr benÀgen att darra bör du övervÀga att skaffa en hundpÀls eller stövlar för att hjÀlpa den att hÄlla kvar sin kroppsvÀrme.

Medicinska problem som orsakar skakningar

Även om orsaken till din hunds skakningar oftast Ă€r naturlig och ofarlig kan skakningar och muskelbĂ€vningar ibland vara tecken pĂ„ medicinska problem, bland annat:

 • IllamĂ„ende
 • Tungsjuka
 • SmĂ€rta
 • Epilepsi
 • Muskelsvaghet
 • Öronproblem
 • Förgiftning

Om du Àr orolig för din hunds hÀlsa eller beteende bör du alltid tala med din veterinÀr.

IllamÄende

Precis som vi kan hundar skaka och darra nÀr de mÄr dÄligt, sÀrskilt om de kÀnner att de ska bli sjuka. Tecken pÄ att de kan kÀnna sig illamÄende Àr att de slickar sig pÄ lÀpparna, dribblar eller svÀljer upprepade gÄnger. Detta hÀnder vanligtvis om de har Àtit för mycket, har rörelsesjuka, har Àtit nÄgot giftigt eller har andra medicinska problem.

Tungsjuka

Stöthet orsakas av ett virus som angriper flera olika organ i kroppen. Valpar och unga hundar, sÀrskilt de som inte Àr helt vaccinerade, löper större risk. Tungsjuka gör ofta att drabbade hundar skakar eller har skakningar. Andra tecken kan vara följande:

 • En rinnande nĂ€sa.
 • Hög temperatur.
 • Hosta
 • Trötthet
 • IllamĂ„ende
 • Inget intresse för mat

Sjukan kan vara dödlig och du bör kontakta din veterinÀr omedelbart om du tror att din hund kan ha drabbats. Tack vare vaccinationen mot valpsjuka Àr valpsjuka numera en sÀllsynt sjukdom. Det Àr viktigt att hundar fortsÀtter att vaccineras för att hÄlla denna hemska sjukdom sÀllsynt.

Gifter

Olika gifter kan ge olika effekter, men vissa kan fÄ din hund att skaka, darra eller rycka till. NÄgra av de vanligaste gifterna som kan orsaka dessa effekter Àr t.ex:

 • Choklad
 • Snigelbete som innehĂ„ller metaldehyd.
 • Cannabis
 • Vissa mögliga livsmedel
 • Cigarettfimpar eller nikotinplĂ„ster.
 • Xylitol
 • Macadamianötter
 • Koffein

MÄnga av de gifter som anges ovan kan vara mycket farliga. Om du misstÀnker att din hund har blivit förgiftad med nÄgot av dessa Àmnen bör du ta din hund till veterinÀren omedelbart.

SmÀrta

Hundar Àr vanligtvis mycket bra pÄ att dölja sin smÀrta och kanske inte lÄter dig veta om de har ont. Ett av de vanligaste tecknen pÄ att din hund kan ha ont Àr att den darrar eller skakar. Andra tecken kan vara följande:

 • Platta öron
 • Verkar nedstĂ€md eller grinig
 • Kliar sig eller slickar pĂ„ det omrĂ„de som gör ont.
 • Haltad
 • Stelhet
 • Sluta Ă€ta sin mat.

Om du tror att din hund har ont bör du kontakta din veterinÀr sÄ att ni tillsammans kan ta reda pÄ varför din hund har ont och om det kan vara en akut skada eller ett kroniskt tillstÄnd.

Epilepsi

Epilepsi Àr den vanligaste neurologiska sjukdomen hos hundar och drabbar ungefÀr en av 130 hundar i Storbritannien. Epilepsi Àr ett kroniskt tillstÄnd som orsakar upprepade anfall och ofta krÀver lÄngvarig medicinering. Effekterna kan variera beroende pÄ epilepsiens typ och svÄrighetsgrad och kan vara allt frÄn huvudskakningar, rastlöshet eller rytmiska blinkningar till stelhet, ryckningar, kollaps och förlust av medvetande.

Muskelsvaghet, trötthet och Älderdom

Om din hund skakar i ett visst omrÄde, sÀrskilt i benen, kan det vara ett tecken pÄ muskelsvaghet eller trötthet. Om din hund har varit ute pÄ en lÄng promenad eller löpning kan det bero pÄ att den inte Àr van vid den mÀngden motion och att ge den tid att vila bör hjÀlpa. Om din hunds ben regelbundet skakar kan din veterinÀr kanske föreslÄ hur du kan bygga upp styrkan i benen. Ben skakningar Àr sÀrskilt vanliga hos Àldre hundar och kan vara ett tecken pÄ muskelsvaghet, men kan ocksÄ vara ett tecken pÄ att din hund har ont eller lider av artrit eller ledvÀrk.

Skakar pÄ huvudet

Om din hund upprepade gĂ„nger skakar pĂ„ huvudet kan det vara ett tecken pĂ„ öronproblem. Det kan bero pĂ„ att den har en skada, att det finns nĂ„got i örat (t.ex. ett grĂ€sfrö), öronkvalster eller att den kan ha en öroninfektion. Öroninfektioner Ă€r vanliga hos hundar, sĂ€rskilt hos hundar med lĂ„nga öron.

Generaliserat tremor-syndrom (GTS)

Detta tillstÄnd uppmÀrksammades först hos smÄ, vita hundar, men kan förekomma hos vilken hund som helst, oavsett storlek, ras eller fÀrg. Orsaken till GTS, Àven kÀnt som steroidresponsiv tremor eller shakersyndrom, Àr inte kÀnd, men tros ha ett autoimmunt ursprung. Tecken upptrÀder vanligtvis mellan 9 mÄnader och 2 Är och kan vara lokala till en del av kroppen eller kan ses över hela kroppen.

Skakande valpar

Om din valp skakar bör du alltid tala med din veterinÀr för att fÄ rÄd. Ett antal tillstÄnd kan orsaka att valpar skakar, bland annat följande:

CerebellĂ€r hypoplasi – ett tillstĂ„nd som orsakas av att den del av hjĂ€rnan som kontrollerar koordinationen inte utvecklas korrekt. Vanliga tecken Ă€r skakningar i benen, att de faller ofta omkull och att huvudet guppar.

Hypomyelinisering – Ă€ven kĂ€nt som shaking puppy syndrome, detta tillstĂ„nd orsakas av problem med valpens nerver. Tecken kan visa sig vid tvĂ„ veckors Ă„lder och inkluderar skakningar, problem med att balansera och gĂ„.

Andra orsaker till rysningar och darrningar hos hundar

Andra mindre vanliga medicinska orsaker till skakningar kan vara:

 • Njursvikt
 • Inflammatoriska sjukdomar i hjĂ€rnan
 • Addisons sjukdom
 • Hypoglykemi eller lĂ„gt blodsocker.
 • Hypokalcemi, lĂ„ga kalciumnivĂ„er

Min hund skakar nÀr ska jag gÄ till veterinÀren?

Det finns mÄnga orsaker till att hundar skakar. Det kan vara en naturlig reaktion pÄ hur de kÀnner sig, en anpassning till att hÄlla dem varma eller torra, eller kan vara att de kÀnner sig sjuka. Andra mer oroande problem kan orsaka att din hund skakar. Du bör alltid kontakta din veterinÀr om din hund beter sig pÄ ett konstigt sÀtt eller om du Àr orolig för deras hÀlsa. Om din hund visar andra tecken, skakar mycket eller har skakat pÄ ett tag bör du kontakta din veterinÀr omedelbart.

Tror du att din hund kan vara drabbad?

Om du Àr orolig för din hunds hÀlsa ska du alltid kontakta din veterinÀr omedelbart!

Vi Àr inte en veterinÀrorganisation och kan dÀrför inte ge veterinÀra rÄd, men om du Àr orolig för nÄgon av de frÄgor som tas upp i den hÀr artikeln kan du kontakta din lokala veterinÀrmottagning för mer information.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *