Vi behöver alla kissa, det är ett faktum i livet. Men medan vi bara kan gå till toaletten för att göra oss av med våra behov när vi behöver det, är det inte lika enkelt för våra hundar. De kan inte tala om för oss när det är dags och måste därför förlita sig på att vi vet när vi ska släppa ut dem för att göra sina behov och undvika olyckor i huset.
Enligt American Veterinary Medical Association kan hundar hålla kvar sin urin i upp till 24 timmar. Detta är längre än katter, vars blåskapacitet räcker i ungefär sex timmar. Vissa raser har dock mindre blåsor och kräver därför frekväntare lättande på trycket. Det gäller bland annat chihuahuor, pomeranianer och yorkshire terrier. Andra raser, till exempel dobermann pinschers och grand danois, kan hålla sig under mycket längre tid.
Hur ofta en hund behöver gå beror på ålder och ras. Valpar behöver vanligtvis gå var tredje timme, medan äldre hundar tenderar att kunna vänta längre. När det gäller att släppa ut ditt husdjur finns det däremot vissa saker du bör tänka på.
Möjligheten till en toalett
För det första måste du se till att du inte blockerar tillgången till toaletten. Om din hund inte har ett utsett område utanför där den kan göra sina behov kan det sluta med att den gör sina behov inne i hemmet. Du måste också se till att det inte finns något som blockerar vägen, till exempel möbler eller leksaker.
Mer vatten = mindre kiss
För det andra måste du kontrollera om din hund har druckit vatten under dagen. Många hundar dricker mycket vatten under dagen, särskilt när de leker apport. Om din hund inte har fått tillräckligt med vätska kan den börja kissa oftare.
Vädret påverkar också
Slutligen måste du ta hänsyn till vädret. Det är mindre troligt att hundar behöver gå på toaletten när det är kallt eftersom de då känner sig varmare. Vid varma förhållanden kan de däremot behöva gå oftare.
Om din hund börjar visa tecken på obehag eller smärta är det bäst att du träffar din veterinär direkt. Han eller hon kan ge dig råd om hur du kan hjälpa din hund att hantera förstoppning eller urinvägsinfektioner.