Hur många tänder har en hund?

En hund som öppnar munnen.

Antalet tänder varierar beroende på hundens ålder. Valpar har till exempel bara 28 tänder, medan alla vuxna hundar, oavsett storlek, har minst 42 tänder. Det innebär att både mastiff och chihuahua har 42 tänder i två vitt skilda munnar.

Det finns dock ett anmärkningsvärt undantag: chowchows, en av de äldsta raserna i världen, har en extra uppsättning kindtänder, vilket ger dem 44 tänder vardera. Detta är logiskt med tanke på hur länge de har funnits; det är troligt att de har utvecklats för att tugga tuff mat som kött, ben och märg.

Alla 42 tänder är inte heller lika bra. Vissa används för att tugga råhud, andra för att mala upp gräs, några för att slita sönder byten och ytterligare andra för att skära i hårda föremål.

Vikten av att ta hand om din hunds tänder

Förutom att vara söta och gosiga kan hundar lära oss en del viktiga lektioner om vår egen hälsa. Ta tandvård till exempel. En frisk mun är avgörande för den allmänna hälsan. Om du är uppmärksam på din hunds munhygien kommer du sannolikt att se förbättringar i hans allmänna välbefinnande. Och tänk bara hur mycket bättre han skulle lukta om han inte hade halitosis. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *