Hur många hundar finns det i Sverige?

dog, pet, puppy-1851107.jpg

I en undersökning hittades det att det i Sverige fanns det en bit över 800 000 hundar.

Ett urval av den svenska befolkningen undersöktes genom att hushållen intervjuades per telefon. Antalet intervjuade var 11 762, varav 15,5 % ägde hundar och av dessa hade 77,9 % en hund.

Den uppskattade totala populationen av hundar i Sverige var drygt 800 000. Det var vanligare att äga hundar i mer lantliga områden jämfört med större städer. Antalet hanhundar och honhundar var ungefär lika stort och få hundar kastrerades. Medelåldern var 5,7 år och medianen 5 år. Blandraser utgjorde 13,3 % och den vanligaste rasen var tax (7,4 %). Av de hundar som hade information om försäkringsstatus var 68,4 % av hundarna försäkrade för veterinärvård och 58,3 % var livförsäkrade.

All hundar måste identifieras och registreras

Alla hundar som lever i Sverige måste märkas med ett identitetsnummer och registreras i Jordbruksverkets hundregister. Registret innehåller information om varje hund och dess ägare.

Det kostar 40 kronor att anmäla din hund till registret, om du använder deras onlinetjänst Hundregistret samtidigt som du betalar med kort eller direktbetalning via bank. Om du istället väljer faktura blir kostnaden 80 kronor. Om du anmäler hunden genom att skicka in en pappersblankett är avgiften 160 kronor. Du behöver bara registrera och betala en gång. Det finns ingen avgift för att rapportera att hunden har bytt ägare.

  • Du måste få din hund identifierad och registrerad innan den är fyra månader gammal.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader måste du identifiera och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är identifierad och registrerad måste du rapportera att hunden har bytt ägare.
  • Du måste också rapportera till registret om hunden dör, om du byter namn på den, om du flyttar eller om situationen förändras på något annat sätt.

Det är enkelt att registrera en hund på jordbruksverkets hemsida

Du kan enkelt registrera hunden, eller rapportera att den har en ny ägare, direkt på jordburksverkets hemsida. Använd deras onlinetjänst Hundregistret. För att kunna använda den behöver du en elektronisk identifiering (eID).

Om du använder deras onlinetjänst kan du se vilka registrerade hundar du har. Du kan också registrera nya hundar och ägarbyten. Du kan ändra uppgifter om till exempel hundens namn och födelsedatum samt ägarens adress och telefonnummer. Du kan också avregistrera din hund om den har dött eller exporterats.

Om du inte kan använda Jordbruksverkets onlinetjänst kan du registrera hunden eller anmäla en ägarförändring genom att skicka en pappersblankett.

Hur myndigheterna använder hundregistret

Lagen kräver att alla hundar identifieras och registreras eftersom aggressiva och farliga hundar ibland orsakar problem. Det måste vara lätt att ta reda på vem som äger en hund som går lös eller är aggressiv. Lagen ger polisen, länsstyrelserna och tullmyndigheten tillgång till uppgifterna i registret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *