Hur länge växer en hund?

dog, jump, grass-4441585.jpg

Om du precis har adopterat en valp undrar du säkert hur lång tid det tar för den att växa upp. Du kanske till och med funderar på att skaffa en dyr djurvakt åt honom när du åker på semester. Men vad betyder egentligen ”fullvuxen”? Och slutar hundar faktiskt att växa när de når vuxen ålder? Vi hittade lite nyttig information här.

Den genomsnittliga livslängden för de flesta raser är 10 till 12 år. Det finns dock undantag som t.ex. den danska kattungen, vars livslängd är omkring 15 år. För att fastställa din hunds ålder börjar du med att mäta hans längd. Lägg sedan till sex tum till den siffran och dividera med 4. En 13 tum lång grand danois blir till exempel 14 år gammal om fyra månader.

Raser som vanligtvis inte växer så mycket är bland annat pudlar, chihuahuor, malteser, shih tzus och taxar. Andra raser tenderar att variera utifrån storlek och vikt. Så om din hund väger 30 pund ska du multiplicera hans längd med 2,5 för att få reda på hur många år han har kvar. En Labrador Retriever på 40 pund kan till exempel leva i 20 år. En Rottweiler på 50 pund kan leva i 25 år.

Men tänk på att varje hund är annorlunda, så du bör alltid rådgöra med en veterinär för att försäkra dig om att din lurviga vän är tillräckligt frisk för att fortsätta leva en dag till.

När små hundar slutar växa

Hundar av små raser kallas ofta för leksaker på grund av sin storlek. Men även om de kanske ser söta och gosiga ut slutar dessa små hundar inte att växa. Faktum är att de faktiskt börjar mogna snabbare än större raser. Vid sex månaders ålder väger de flesta valpar av små raser ungefär 5 pund. Vid ett års ålder är de redan uppe i 3,5 kilo. Och vid två års ålder har de nått 15 pund.

Detta tillväxtmönster fortsätter under hela livet. En typisk valp av liten ras når sin mognad vid ungefär 8-12 månaders ålder. När han slutar växa fortsätter han ändå att gå upp i vikt. Så även om han inte verkar så kommer din hund förmodligen att fördubbla sin kroppsmassa när han når vuxen ålder.

När mellanstora hundar slutar växa

Medelstora raser som shelties, whippets, corgis och standardschnauzer anses ofta vara ”stora” hundar. De väger vanligen omkring 10 till 20 pund och växer till stora vuxna storlekar vid ett års ålder. Medan de flesta valpar av medelstora raser slutar växa vid 8 månaders ålder, fortsätter vissa att öka i vikt tills de blir vuxna. Detta tillväxtmönster gör det viktigt att utfodra din valp ordentligt under dess utvecklingsstadier.

Det bästa sättet att se till att du har tillräckligt med näringsämnen för din hunds fortsatta tillväxt är att börja mata den väl tidigt. Om du väntar för länge kan din valp missa kritiska perioder av snabb tillväxt och drabbas av näringsbrist senare.

När stora hundar slutar växa

Stora raser som schäferhundar, labradorer, siberian huskies, collies och dalmatinerhundar tar längre tid än små raser att växa upp till sin fulla vuxenstorlek. Stora raser blir vanligtvis vuxna mellan 10 och 16 månader gamla. De flesta hundar växer till vuxen ålder vid 16 månaders ålder, men vissa kan fortsätta att växa i upp till två år efter att de nått vuxen ålder. Var särskilt uppmärksam på dina hundar av stora raser när det gäller deras kost, eftersom en för snabb tillväxt kan vara skadlig för deras hälsa.

När de absolut största hundraserna slutar växa

Hundar av jättelika raser är några av de största hundraserna du kan hitta. Till dem hör bland annat Saint Bernards, Great Dane, Newfie, Mastiff och Irish Wolfhound. Dessa massiva djur växer till 100 till 200 pund eller mer när de är fullvuxna, vilket gör det svårt att ta hand om dem och hålla jämna steg med deras höga energinivåer. Deras storlek kräver särskilda kostkrav.

American Kennel Club noterar att större raser tenderar att mogna senare än mindre raser, vilket innebär att valpar av jätteraser når vuxen ålder runt 12 till 14 månader. Även om yngre valpar fortfarande kan väga mindre än vuxna hundar, kommer de sannolikt att väga mer än valpar av små raser eftersom de fortsätter att växa under hela livet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *