Hur länge lever en hund?

dog, puppy, baby dog-4372036.jpg

Enligt American Kennel Club är den genomsnittliga livslängden för en hund 12-14 år. Detta varierar kraftigt beroende på ras och eventuella hälsoproblem. Labrador retriever lever till exempel i genomsnitt 10 år, medan Chihuahua lever 8 år. En frisk hund kan däremot bli 15 år gammal.

Naturligtvis vet varje hundägare att vissa individer överlever sin förväntade livslängd. Många dör tidigt på grund av genetiska sjukdomar eller olyckor. Andra går helt enkelt bort på grund av hög ålder. Ytterligare andra dör av sjukdomar som cancer eller hjärtsjukdomar.

Även om vi inte vet exakt hur länge en specifik hund kommer att leva kan vi göra kvalificerade gissningar utifrån vissa faktorer.

Små hundar

Små hundraser förbises ofta eftersom människor antar att de inte lever särskilt länge. Det finns dock flera raser som överlever den genomsnittliga livslängden för husdjur, där chihuahua är ett av de bästa exemplen. En studie som publicerades 2016 visade att den genomsnittliga livslängden för en liten hundras varierade mellan 10 och 15 år. Vissa raser levde ännu längre, där taxen nådde 17 år medan cockerspanieln nådde 16 år.

Forskarna drog slutsatsen att mindre raser tenderar att leva längre än större raser på grund av deras lägre ämnesomsättning. De noterade också att mindre hundar tenderar att leva längre än större hundar oavsett storlek. Till exempel lever mopsen cirka 12 år och väger ungefär 20 pund, medan bulldoggen lever cirka 11 år och väger ungefär 90 pund.

Förutom livslängdsfaktorn är små hundraser generellt sett friskare än större raser.

Medelstora hundar

Medelstora hundraser omfattar många olika typer av hundar. Från franska bulldoggar till tyskkorthåriga pekare finns medelstora hundraser i många olika storlekar och former. Vissa medelstora hundraser är mycket stora medan andra är små. De flesta medelstora hundraser lever omkring 12 till 15 år.

Precis som för små hundar är det svårt att fastställa exakta åldrar för medelstora hundraser. Det finns dock allmänna riktlinjer för livslängd som baseras på storlek och aktivitetsnivå. Till exempel är den genomsnittliga livslängden för en medelstor hundras som Australian Shepherd cirka 12 till 15 år. Detta inkluderar både valpar och vuxna djur.

Stora och jättestora hundar

Stora och jättelika hundraser är några av de mest populära husdjuren idag. Det finns dock ingen garanti för att du kommer att hitta en som lever längre än åtta eller tio år. Några av de största och starkaste raserna i världen är bland annat Grand Danois, Mastiffer, Bernards, Sankt Bernhard och Bichons Frises. Dessa hundar är kända för att vara lojala följeslagare, men de är inte alltid lätta att hålla friska.

Den genomsnittliga livslängden för stora hundraser är 8 till 12 år, inklusive hundar av stora raser som Golden Retriever, Labrador, Rottweiler och Doberman, samt hundar av jättelika raser som Dogge och Mastiff. De tenderar att leva längre än små hundraser eftersom de kräver mindre motion och mindre mat.

I allmänhet tenderar jättelika raser att leva i genomsnitt 8-10 år, medan stora hundraser lever 10-12 år.

Vikten av att göra hälsotester

Hälsotester hjälper till att identifiera ärftliga tillstånd som kan påverka ditt husdjur. En genetisk sjukdom är inte alltid något synligt, till exempel cancer, hjärtsjukdomar, diabetes eller höftledsdysplasi. Vissa sjukdomar orsakas av recessiva gener som inte kommer till uttryck om inte båda föräldrarna bär på samma genmutation. Om den ena föräldern inte för dessa gener vidare kommer det inte att finnas några tecken på problemet.

En bra uppfödare utför rutinmässiga hälsokontroller på valparna före försäljning. Detta inkluderar blodprov, vaccinationer, avmaskning, avföringskontroller, ögonundersökningar, tandundersökningar och temperamentsbedömningar. Valparna bör undersökas av en veterinär inom 48 timmar efter födseln.

Om din hund uppvisar symtom på sjukdom eller skada ska du inte vänta och se om den blir bättre av sig själv. Kontakta din veterinär omedelbart. Även om din hund verkar må bra nu kan den utveckla problem senare. Din veterinär kan ge dig råd om vad du ska göra härnäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *