Hur länge är en hund valp?

puppy, dog, pet-1903313.jpg

När valparna blir äldre förändras deras behov. De börjar äta bordsrester och de börjar sova längre. När det gäller grooming kräver de också mer uppmärksamhet. Du kan också märka vissa beteendemässiga skillnader. Valpar tenderar till exempel att vara mycket energiska och lekfulla, medan vuxna hundar ofta är lugnare och tystare.

Du kanske tror att eftersom din hund fortfarande är ung är hans behov enkla. Det finns dock många saker som du måste ta hänsyn till när din valp mognar. Här är sju tecken på att din valp inte längre är en valp:

1: Hen lugnar ner sig

Valpstadiet varar upp till 12 månader, medan det mogna hundstadiet varar allt från 2 till 10 år. Under valpstadiet är din hund full av energi och älskar att leka med dig. När han blir äldre kommer dock hans aktivitetsnivå att minska. Detta beror på att han behöver mindre motion, men han vill inte gå miste om allt som kan hända på vägen.

Din hund kommer att börja visa tecken på åldrande runt tre års ålder. Pälsen kommer att börja bli tunnare och han kommer att förlora intresset för att leka lekar eller jaga bollar. Du kanske till och med ser att han saktar ner under promenader, även om han fortfarande tycker om att springa runt inne i huset. Din hund kommer att fortsätta att åldras under hela vuxenlivet, men han kommer inte att visa några större fysiska förändringar förrän han avlider.

Vad du behöver göra

När din hund blir mindre aktiv kan du bli lättad. Du vill inte längre tillbringa timmar med att leka apportering för att det får dig att känna dig skyldig. Men även om du är glad över att din hund får mer motion betyder det inte att ni kan sluta göra saker tillsammans. Faktum är att du måste uppmuntra din hund att fortsätta träna. Här är några idéer som kan hjälpa dig på vägen.

2: Hen förlorar alla sina mjölktänder

Det första tecknet på att din hund håller på att växa upp är att den förlorar sina mjölktänder. Detta sker runt sex månaders ålder för de flesta valpar. Din hund börjar förlora dem en efter en och börjar med den nedersta raden av kindtänder. Du kommer att se att han tuggar på saker trots att det gör ont.

När din hund blir äldre kommer den att behöva en starkare uppsättning tänder för att kunna äta tuffa livsmedel som kycklinghalsar och oxben. Om du matar din hund med rått kött kommer han att tugga av sina nya tänder snabbare. Se till att du ger honom tillräckligt med protein- och kalciumrik mat för att hålla hans tänder starka.

När din hund börjar äta fast föda kommer du att märka att den har svårt att hålla fast små föremål som leksaker och pinnar. Hans käkmuskler kommer att ha blivit starkare och han kommer att behöva något större att hålla fast vid när han leker apport.

Vad du behöver göra

En frisk mun är avgörande för ett lyckligt liv. Om du märker att ditt husdjurs tänder inte är rena är det viktigt att ta honom till en veterinär omedelbart. Veterinären kommer att kontrollera hans tänder och ge dig några tips om hur du kan hålla dem snygga.

Tandförfall orsakas av bakterier som lever i munnen. Dessa bakterier äter socker och producerar syra som eroderar tandemaljen. När detta sker blir tanden mjuk och börjar ruttna. När detta händer börjar ditt husdjur uppleva smärta och obehag.

Om du ser tecken på infektion ska du omedelbart ringa din veterinär. Du kan till och med be din veterinär att skriva ut antibiotika för att behandla problemet.

3: Hen äter inte lika mycket

Unga hundar är mycket aktiva både inomhus och utomhus, så de behöver äta fler kalorier än äldre hundar. När de mognar förändras de inte längre fysiskt, så de behöver inte lika många kalorier för att bibehålla hälsa och vikt. De fortsätter dock att växa och behöver fortfarande mer energi än vad en mindre valp behöver.

Vad du behöver göra

Om du letar efter sätt att hålla din valp glad, frisk och välmatad kan du fråga din veterinär om riktlinjer för utfodring. Du vill se till att ditt husdjur får tillräckligt med kalorier och näringsämnen för att växa ordentligt. Och precis som människor kan hundar bli sjuka om de inte äter tillräckligt. Om din valp inte äter tillräckligt kan det leda till fetma, diabetes, hjärtsjukdomar, leverproblem, njursvikt och till och med cancer.

4: Destruktiva beteenden blir mindre frekventa.

Valpar utför ganska ofta destruktiva beteenden som att tugga på möbler, skor och kuddar, bara av instinkt och humör. De kan till och med försöka förstöra huset när du är borta. Men det betyder inte att de inte kommer att lära sig att kontrollera sig själva. Faktum är att de flesta valpar växer upp och lär sig hur de ska bete sig i närheten av människor. Och när de mognar kommer de att börja förstå varför de inte ska tugga på allting.

Så länge du ger din valp mycket motion och uppmärksamhet kommer den så småningom att sluta förstöra saker. Om du märker att han börjar förstöra något ska du vidta åtgärder omedelbart. Du vill inte ge din valp för mycket frihet när den är ung eftersom den kan sluta med att skada något dyrt. Se därför till att du övervakar honom noga när han går ut.

Vad du behöver göra

Om din hund är destruktiv betyder det inte att han eller hon är en dålig djurägare. Det finns faktiskt flera anledningar till varför hundar kan förstöra saker. Vissa hundar har blivit misshandlade tidigare, andra har separationsångest, medan ytterligare andra bara gillar att tugga. Oavsett orsaken finns här några tips som hjälper dig att hålla ditt hem säkert från skador orsakade av din lurviga vän.

  1. Se till att din hund får mycket motion. Detta innefattar promenader, löpningar, vandringar och att leka apport. Hundar som springer runt mycket tenderar att vara mindre destruktiva eftersom de förbränner energi.
  2. Låt inte din hund sova i samma rum där du förvarar dina värdesaker. När han vaknar mitt i natten kan han lätt slå omkull något.
  3. Träna din hund att gå in i sitt utsedda område när du kommer in i huset. Du vill inte upptäcka att din hund har vält din favoritvas.
  4. Var uppmärksam på att hålla ditt hem rent. Ett stökigt bostadsområde gör det lättare för din hund att hamna i trubbel.
  5. Lär din hund att respektera personliga tillhörigheter. Han måste veta att vissa föremål tillhör människor och att han inte kan ta dem utan tillåtelse.
  6. Använd en kasse vid resor över natten. Lådträning lär din hund att den måste vara instängd under sovtiden. Detta hjälper till att förhindra olyckor i din säng och håller honom borta från dina värdesaker.

5: Hens vuxna päls växer fram

Längden på en hunds hår beror på många faktorer. Genetiken spelar en roll när det gäller att avgöra hur lång en hunds päls kommer att bli. Vissa raser föds till exempel med kort päls medan andra har mycket lång päls. Dessutom försöker uppfödare välja ut vissa egenskaper som storlek, färg, textur och övergripande utseende.

När det gäller längden på en hunds päls finns det tre grundtyper: korthårig, medelhårig och långhårig. Korthåriga hundar har vanligtvis kortare pälsar än medelhåriga hundar. Långhåriga hundar tenderar att ha längre pälsar än någon av de båda typerna.

En hunds päls växer under hela livet. När valparna börjar mogna börjar deras pälsar förändras. Den här processen fortsätter in i vuxen ålder, särskilt efter att hunden nått ett års ålder. När hunden väl är mogen fortsätter pälsen att utvecklas fram till ungefär fyra års ålder. Efter det kommer pälsen gradvis att bli tunnare.

Vad du behöver göra

Om du letar efter sätt att få ditt husdjur att se bättre ut finns här några tips som kan hjälpa dig.

  1. Borsta din hunds päls

Borsta din hunds päls regelbundet. Du kommer att märka att han börjar fälla mindre och att håret växer snabbare. Se till att du borstar honom varje dag eller till och med två gånger om dagen. Ett bra sätt att borsta hans päls är att använda en borstborste.

  1. Att hålla hen ren

Om du håller din hund ren förhindrar du att den får loppor och fästingar, vilket kan leda till hudirritation och infektioner. Använd ett schampo som är särskilt utformat för hundar. Försök också att bada din hund en gång i veckan. Att bada för ofta kan torka ut hans hud.

  1. Använd en bra konditioneringsspray

Du kan använda en konditioneringsspray för att hjälpa till att återfukta din hunds päls och samtidigt hålla den mjuk och glansig. Leta efter en som innehåller kokosolja och aloe vera.

6: Könsmognad inträffar

När din hund är könsmogen är han/hon redo att para sig. Detta sker vanligtvis under andra halvan av hans/hennes liv. Din hunds sexuella beteende förändras, särskilt om han/hon börjar visa tecken på brunst. Han/hon blir intresserad av att para sig med andra hundar och till och med med människor. Om du märker att din hund börjar bli sexuellt aktiv beror det på att han/hon nått könsmognad.

Vad du behöver göra

Om du är orolig för din hunds könsmognad är det viktigt att förstå hur normala beteenden ser ut. Valpar börjar vanligtvis visa tecken på pubertet runt sex månaders ålder. De får hår under hakan och börjar utveckla bröst. Vid nio månader börjar valparna urinera utanför huset och blir sexuellt aktiva. Vissa raser mognar snabbare än andra, och vissa hanar mognar tidigare än tikar.

Den goda nyheten är att de flesta hundar når full könsmognad inom ett år. Men tänk på att många hundar visar tecken på könsmognad mycket tidigare än så – och ibland till och med yngre. Så om du ser något ovanligt ska du inte drabbas av panik. Notera i stället vad som händer och prata med din veterinär.

7: Hen slutar växa

När din valp slutar växa fysiskt är det en tydlig indikation på att han nu är en vuxen hund. Han är fullvuxen, könsmogen och redo att börja leva sitt liv. Det finns dock vissa raser som tar längre tid på sig att nå könsmognad än andra. Tyska schäferhundar når till exempel vanligtvis puberteten vid sju månaders ålder, medan chihuahuor behöver ungefär nio månader.

Åldern då hundar slutar växa varierar beroende på ras, vikt och hälsa. Vissa raser växer snabbare än andra och vissa valpar väger mindre än andra. Valpar av större raser tenderar att vara tyngre än valpar av mindre raser. Dessutom kan vissa sjukdomar som höftledsdysplasi orsaka tillväxtproblem.

Vad du kan göra

Så snart du inser att din hund har slutat växa, se till att boka in en tid hos din veterinär. Veterinären kommer att kontrollera din hunds allmänna tillstånd och avgöra om några medicinska problem kan ha orsakat problemet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *