Skillnaden mellan Hunddagis och Hundpensionat

Om du är hundägare och behöver lämna bort din hund för en kortare eller längre tid kan det vara svårt att veta vilket alternativ som passar bäst. I Sverige finns det både hunddagis och hundpensionat, men vad är egentligen skillnaden? Här ger vi en djupare förklaring om likheterna och skillnaderna mellan hunddagis och hundpensionat i Sverige.

Vad är ett hunddagis?

Hunddagis är ett ställe dit du kan lämna din hund under dagtid när du behöver resa bort eller inte har möjlighet att ta hand om den. Hunddagiset är öppet under dagtid och hundarna går hem på kvällen. På hunddagiset får hundarna leka och umgås med andra hundar under dagtid, och det är oftast personal på plats som ser till att hundarna har det bra.

Hunddagis är ett bra alternativ om du bara behöver lämna bort din hund under dagtid, exempelvis om du behöver jobba eller är bortrest. Det är också ett bra alternativ för sociala hundar som gillar att umgås med andra hundar. På hunddagiset kan hundarna leka, springa och få motion på en stor gräsyta eller i en lekpark. Många hunddagis erbjuder också olika aktiviteter och utflykter för hundarna, som exempelvis promenader eller bad.

Vad är ett hundpensionat?

Hundpensionat är ett boende för hundar när ägaren inte kan ta hand om dem själv. På hundpensionatet kan hundarna bo en kortare eller längre tid, beroende på vad som passar bäst för ägaren och hunden. På hundpensionatet finns det oftast olika storlekar på boxarna, så att man kan välja den som passar bäst för sin hund. Hundpensionatet är öppet dygnet runt och det är personal på plats som ser till att hundarna har det bra.

Hundpensionat är ett bra alternativ om du behöver lämna bort din hund under en längre tid, exempelvis om du ska resa bort eller är bortrest. Det är också ett bra alternativ för hundar som inte är så sociala eller behöver lite mer omsorg. På hundpensionatet finns det oftast olika aktiviteter och utrymmen för hundarna att röra sig på, som exempelvis en stor gräsyta eller en lekpark. Många hundpensionat erbjuder också olika tjänster för hundarna, som exempelvis promenader och bad.

Likheter mellan hunddagis och hundpensionat

 • Både hunddagis och hundpensionat är bra alternativ när du behöver lämna bort din hund på grund av resor eller annat.
 • Båda ställena erbjuder aktiviteter och omsorg för hundarna under tiden de är där.
 • På både hunddagis och hundpensionat kan du lämna din hund för en kortare eller längre tid, beroende på vad du behöver.

Skillnader mellan hunddagis och hundpensionat

 • Hunddagis är främst avsett för hundar som behöver aktivitet och sällskap under dagtid, medan hundpensionat är mer avsett för längre perioder.
 • På hunddagis kan hundarna vara där under dagtid och gå hem på kvällen, medan hundar på hundpensionat bor där under en längre tid.
 • Hunddagis kan vara ett bra alternativ för hundar som är sociala och gillar att umgås med andra hundar, medan hundpensionat kan vara mer lämpligt för hundar som inte är så sociala eller behöver lite mer omsorg.
 • Priserna för hunddagis och hundpensionat kan variera, men hunddagis brukar vara lite billigare än hundpensionat.

Vad ska man tänka på när man väljer hunddagis eller hundpensionat?

Det är viktigt att välja det boende som passar bäst för din hund och dina behov. När du väljer hunddagis eller hundpensionat kan det vara bra att tänka på följande:

 • Hur länge behöver du lämna bort din hund? Om du bara behöver lämna bort din hund under dagtid kan hunddagis vara ett bra alternativ, medan hundpensionat är mer lämpligt för längre perioder.
 • Hur social är din hund? Om din hund är social och gillar att umgås med andra hundar kan hunddagis vara ett bra alternativ, medan hundpensionat kan vara mer lämpligt för hundar som inte är så sociala eller behöver lite mer omsorg.
 • Hur mycket rörelse behöver din hund? Om din hund är väldigt aktiv och behöver mycket rörelse kan det vara bra att välja ett hunddagis eller hundpensionat som erbjuder olika aktiviteter och utrymmen för hundarna att röra sig på.
 • Hur mycket kan du tänka dig att betala? Priserna för hunddagis och hundpensionat kan variera, så det kan vara bra att jämföra olika alternativ och se vad som passar bäst för din plånbok.
 • Det kan också vara bra att prata med personalen på olika hunddagis och hundpensionat och ställa frågor om hur hundarna sköts och om det finns några speciella rutiner eller aktiviteter. Du kan också fråga efter referenser från andra hundägare som har lämnat sin hund på det aktuella stället. På så sätt kan du få en bättre uppfattning om vad som passar bäst för just din hund.

Sammanfattning

Hunddagis och hundpensionat är två olika typer av boenden för hundar när ägaren inte kan ta hand om dem själv. Både hunddagis och hundpensionat finns i Sverige och de erbjuder olika tjänster för hundar. När du väljer hunddagis eller hundpensionat är det viktigt att tänka på hur länge du behöver lämna bort din hund, hur social din hund är, hur mycket rörelse din hund behöver och hur mycket du kan tänka dig att betala. Det kan också vara bra att prata med personalen och ställa frågor om hur hundarna sköts och om det finns några speciella rutiner eller aktiviteter, samt att fråga efter referenser från andra hundägare. På så sätt kan du få en bättre uppfattning om vilket alternativ som passar bäst för just din hund.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *