Förvara hundmat

Kerbl Foderbehållare 25 L 39x24x51 cm vit och brun

Att förvara hundmat på rätt sätt är avgörande för att bevara dess näringsvärde och smak samt för att hålla den säker från skadedjur och föroreningar. En korrekt förvaring säkerställer att hundmaten förblir fräsch och hälsosam för din hund. Här är en guide till de bästa metoderna för förvaring av hundmat.

Förvaring av Torrfoder

 1. Originalförpackningen: Det är bäst att förvara torrfoder i sin originalförpackning. Dessa förpackningar är ofta designade för att skydda maten från luft, fukt och ljus.
 2. Lufttäta Behållare: Använd en lufttät behållare för att skydda mot fukt och skadedjur. Detta hjälper till att hålla maten fräsch och förhindrar att fetterna blir härskna.
 3. Mörk och Sval Plats: Förvara torrfodret på en sval, torr plats borta från direkt solljus för att förhindra nedbrytning av vitaminer och oxidation av fetter.
 4. Användningsordning: Använd fodret i den ordning det köptes och se till att använda äldre foder först för att undvika att det går ut.

Förvaring av Våtfoder

 1. Oöppnade Konservburkar: Oöppnade konservburkar med våtfoder bör förvaras på en sval, torr plats.
 2. Efter Öppning: När en burk är öppnad bör innehållet förvaras i kylskåpet och användas inom några dagar. Det är bäst att överföra maten till en lufttät behållare.
 3. Uppvärmning: Uppvärmning av våtfoder till rumstemperatur kan göra det mer aptitligt för hunden. Se dock till att inte värma maten i dess originalburk eller förvara uppvärmd mat för längre perioder.

Förvaring av Hemlagad Hundmat

 1. Kylskåp: Hemlagad hundmat kan förvaras i kylskåpet i upp till en vecka. Använd lufttäta behållare för att förhindra kontaminering och luktspridning.
 2. Frys: För längre förvaring kan hemlagad mat frysas. Använd fryssäkra behållare eller påsar och märk dem med matlagningdatum.

Generella Tips och Riktlinjer

 1. Hållbarhet: Var medveten om matens bäst-före-datum och följ det noggrant.
 2. Hygien: Håll förvaringsområdet rent för att förhindra kontaminering och tillväxt av bakterier eller mögel.
 3. Portionshantering: Mät upp rätt mängd foder vid varje måltid och undvik att lämna maten framme i skålen för länge, särskilt våtfoder.
 4. Undvik Plastpåsar: Förvara inte löst torrfoder i plastpåsar eftersom de kan låta luft och fukt tränga in och förstöra maten.

Korrekt förvaring av hundmat är en viktig del av att ta hand om din hunds näringsmässiga hälsa. Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att din hunds mat förblir säker, näringsrik och smakfull.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *