Varför juckar hundar?

En brun rhodesian ridgeback-hund tittar framåt

Det är den hundmissgärning som mest sannolikt gör ägaren röd i ansiktet: att jucka. När din valp får en glimt i ögat och hoppar på sin kompis (eller ännu värre, på din) är det frestande att skrika, dra bort hunden med våld eller be att marken ska öppna sig och svälja dig. Men med lite tålamod kan ägare till rastlösa, juckglada hundar lära sig att förstå varför deras hund juckar och hur man på ett produktivt sätt kan omdirigera för att stävja beteendet.

Först de goda nyheterna. Att jucka är ett mycket vanligt beteende. Du är långt ifrån ensam om att ha en juck-älskande hund. Och trots att det verkar så är det inte nödvändigtvis sexuellt motiverat.

Ofta har juckning inget med sex att göra. Så vad handlar det egentligen om? Mycket ofta, är juckning ett försök till dominans. Detta kan gälla oavsett om det är en människa eller en annan hund som tar emot det. Ibland är det ett tecken på att hunden är stressad, överstimulerad eller att den är otrevlig.

När en kudde eller ett gosedjur är föremål för hundens tillgivenhet finns det en god chans att hunden helt enkelt har blivit upphetsad och överstimulerad.

Ibland är juckning ett tecken på ett medicinskt problem. Till exempel kan juckning signalera infektion eller irritation eller, hos hanhundar, prostataproblem. Det är också sant att juckning i vissa fall är ett sexuellt, njutningssökande beteende. Sannolikheten för att juckning är av sexuell natur är större hos yngre hundar som inte har blivit steriliserade/kastrerade.

När blir juckning ett problem?

Korta stunder av juckande mellan hundar kan vara en normal del av leken. När hundar springer och leker kan de t.ex. turas om att hoppa på varandra för att uttrycka sin upphetsning på ett harmlöst sätt. Men vissa hundar tycker inte om att bli upphoppade. Så för att undvika eventuella konflikter är det värt att göra en del arbete för att undvika även denna milda form av upphoppning.

Det blir också lättare att stävja upphoppning om du upptäcker det tidigt, i stället för att vänta tills beteendet har blivit en inbäddad vana. Även om du kanske vill skratta första gången du ser din hund bocka, är det på längre sikt bäst att ingripa och styra om beteendet omedelbart.

Hur kan du stoppa din hund från att jucka?

Om din hund också slickar eller tuggar på sin egen kropp, eller visar andra tecken på ångest, kan dess pucklande beteende tyda på medicinska problem. Om så är fallet bör du boka en tid hos din veterinär.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella stressfaktorer som kan orsaka att din hund beter sig illa. Får den tillräckligt med motion och stimulans? Är det något i hemmet som försvårar för den och vad kan du i så fall göra för att lindra det?

När du har uteslutit en medicinsk eller miljömässig orsak kan du rikta din uppmärksamhet mot beteendefixar. Vägen till ett hem utan pucklar börjar med träning. Eftersom humpning ofta handlar om dominans är effektiv träning viktig eftersom den etablerar din auktoritet och låter din hund veta att du bestämmer.

Detta är bra för dig och bra för hunden. Det är lugnande för dem att veta att de kan lita på din auktoritet. Dessutom gör bra träning det lättare för dem att komma överens med andra hundar och människor. Överväg att anmäla dig till träningskurser eller, om du vill gå ett steg längre, anmäl dig till programmet Canine Good Citizen (CGC).

Om din hund är vältränad men fortfarande bökar kan du använda träningen på ett bra sätt. Det bästa sättet att behandla humpande hundar är att omdirigera dem. Detta låter hunden veta att beteendet inte är önskvärt och ger möjlighet till positiv förstärkning om den lyckas utföra ett annat kommando. När pucklandet börjar ber du hunden att sitta, lägga sig ner eller stanna och belönar den när den gör det. Alternativt kan du omdirigera med en lek med apportering eller genom att ta hunden med ut för lite motion.

Minimera möjligheterna till juckning

När din hund envist klättrar på en besökare, och omdirigering inte stoppar beteendet, ska du inte skrika eller göra en massa väsen av det. Gå helt enkelt till hunden och ta den lugnt till sin kasse eller ett annat lugnt område.

Du kan också styra din hunds miljö för att minimera bökandet. Se till att de har tillgång till tuggleksaker och andra aktiviteter som håller dem sysselsatta och förbränner energi. Om det finns en särskild leksak eller annat föremål som bär huvuddelen av din hunds pucklande, ta bort den tills beteendet har minskat. Och om du förväntar dig en besökare som inte får bulta, dvs. någon som du inte vill att din hund ska bulta under några omständigheter, kan du helt enkelt sätta din valp ur vägen när besökaren är i närheten.

Slutligen, om din hund inte är kastrerad rekommenderar vissa experter kastrering som ett sätt att minska sexuellt motiverade upphoppningar. Innan du väljer denna väg bör du dock komma ihåg att ny forskning visar att kastrering av vissa raser i unga åldrar kan ha långsiktiga hälsokonsekvenser. Om din hund fortfarande är mycket ung kanske du vill fortsätta att hantera beteendet genom träning tills den har nått en säker ålder för kastrering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *