Varför skakar hundar?

dog, labrador, pet-1194083.jpg

Hundar kan skaka, darra eller darra när de fryser, är gamla, har ont, är rädda, sjuka eller bara för att de behöver torka sig efter att ha plaskat i en pöl. Hundar kan skaka av många anledningar, men varför skakar din hund, ska du vara orolig och vad ska du göra?

Hundar kan skaka av flera olika anledningar och dessa kan delas in i tre huvudkategorier:

  • Beteendemässiga (de är rädda, oroliga eller upphetsade).
  • Som en reaktion på sin omgivning (de är blöta eller kalla).
  • Medicinskt: de har ont, känner sig sjuka eller det kan vara ett tecken på ett hälsoproblem, t.ex. epilepsi, generaliserat tremor-syndrom, muskelsvaghet, öronproblem eller förgiftning.

Att hålla din hund varm, torr, avslappnad, uppdaterad på sina vaccinationer och utom räckhåll för gifter kan bidra till att förebygga de vanligaste orsakerna till att din hund skakar. Om du är osäker på varför din hund skakar bör du alltid tala med din veterinär, särskilt om du är orolig för den, eller om skakningen är ny, allvarlig eller åtföljs av andra tecken.

Varför darrar min hund?

Varför darrar min hund?

Svara på följande frågor för att få en bättre förståelse för varför din hund darrar.

Viktigt

Kom ihåg att denna app endast ger allmän information. Om du är orolig för din hunds hälsa bör du alltid kontakta en veterinär.

Beteendemässiga orsaker till varför din hund skakar

Hundar skakar ibland för att de upplever en extrem känsla. Detta kan bero på en positiv känsla, som spänning, eller en negativ känsla, som rädsla. I båda dessa situationer kan en plötslig frisättning av hormoner ha en stor inverkan på deras kropp vilket gör att de skakar.

Upphetsning

Många hundar skakar när de blir mycket upphetsade eller när de vet att något spännande kommer att hända. Du kanske har märkt att din hund skakar när du leker med den, när den ser något spännande på en promenad eller när den hälsar på dig vid dörren efter att du har varit ute. Att skaka av upphetsning ses vanligtvis hos yngre hundar och är en normal fysisk reaktion på en överväldigande känsla av lycka. Om din hund ibland skakar av upphetsning är det inget att oroa sig för och skakningarna bör upphöra när de har lugnat sig igen. Att hålla saker och ting lite mer avslappnade när de är så här upphetsade hjälper dem att lugna ner sig och bör bidra till att lindra deras skakningar.

Rädsla, stress eller ångest

När din hund inte känner sig säker hjälper adrenalinpåslag till att förbereda kroppen för att antingen försvara sig eller fly från fara. När adrenalinet strömmar genom deras system gör det deras muskler redo för handling och får dem ofta att skaka eller darra. Åskväder, fyrverkerier och resor till veterinären är vanliga orsaker till denna typ av reaktioner. Andra tecken på att din hund är stressad eller orolig är bland annat att den flämtar, gnäller, lägger öronen platt eller gömmer sig. Även om den här typen av skakningar inte är något att oroa sig för kan du hjälpa din hund att känna sig gladare genom att ta bort orsaken till stressen eller genom att hjälpa den att hantera sina stressnivåer. Om din hund är orolig inför ofta förekommande händelser kan du överväga att kontakta en beteendevetare eller prata med din veterinär om ångestdämpande mediciner.

Skakande som en reaktion på sin omgivning

Miljontals år av evolution har gett alla levande varelser fysiska och beteendemässiga reaktioner som hjälper dem att överleva, och hundar är inte annorlunda. Ibland kan en hund skaka av en evolutionär anledning, t.ex. för att torka sig eller för att hålla kroppen varm.

Skaka av sig vatten

Efter ett bad, ett plask i en pöl eller ett dopp i en flod skakar sig din genomblöta hund ofta torr, men varför låter den inte pälsen torka naturligt? Hundens päls är mycket bra på att fånga upp värme för att hålla dem varma, men en nackdel med detta är att den också är mycket bra på att hålla kvar vatten. Att skaka bort vattnet är ett mer energieffektivt sätt att torka och tar otroliga 5 000 gånger mindre energi än att torka bort det med sin kroppsvärme. Hundar är så effektiva på att skaka sig att de kan skaka av sig 70 % av vattnet på sin päls på fyra sekunder, vilket vanligtvis gör att nära vänner och familjemedlemmar blir blöta i processen.

De är kalla

Precis som vi skakar hundar när de fryser. Denna typ av rysning är en ofrivillig reaktion för att hjälpa dem att värma sig. När din hund skakar cyklar deras muskler mellan att spänna och slappna av, vilket bidrar till att generera värme och höja deras kroppstemperatur. Mindre hundar, hundar med tunnare päls och smala hundar kan vara mer benägna att skaka i kylan eftersom de förlorar värme snabbare. Om din hund skakar när du är ute på promenad, se till att du går hem och hittar en mysig plats där den kan värma sig. Om din hund är benägen att darra bör du överväga att skaffa en hundpäls eller stövlar för att hjälpa den att hålla kvar sin kroppsvärme.

Medicinska problem som orsakar skakningar

Även om orsaken till din hunds skakningar oftast är naturlig och ofarlig kan skakningar och muskelbävningar ibland vara tecken på medicinska problem, bland annat:

  • Illamående
  • Tungsjuka
  • Smärta
  • Epilepsi
  • Muskelsvaghet
  • Öronproblem
  • Förgiftning

Om du är orolig för din hunds hälsa eller beteende bör du alltid tala med din veterinär.

Illamående

Precis som vi kan hundar skaka och darra när de mår dåligt, särskilt om de känner att de ska bli sjuka. Tecken på att de kan känna sig illamående är att de slickar sig på läpparna, dribblar eller sväljer upprepade gånger. Detta händer vanligtvis om de har ätit för mycket, har rörelsesjuka, har ätit något giftigt eller har andra medicinska problem.

Tungsjuka

Stöthet orsakas av ett virus som angriper flera olika organ i kroppen. Valpar och unga hundar, särskilt de som inte är helt vaccinerade, löper större risk. Tungsjuka gör ofta att drabbade hundar skakar eller har skakningar. Andra tecken kan vara följande:

  • En rinnande näsa.
  • Hög temperatur.
  • Hosta
  • Trötthet
  • Illamående
  • Inget intresse för mat

Sjukan kan vara dödlig och du bör kontakta din veterinär omedelbart om du tror att din hund kan ha drabbats. Tack vare vaccinationen mot valpsjuka är valpsjuka numera en sällsynt sjukdom. Det är viktigt att hundar fortsätter att vaccineras för att hålla denna hemska sjukdom sällsynt.

Gifter

Olika gifter kan ge olika effekter, men vissa kan få din hund att skaka, darra eller rycka till. Några av de vanligaste gifterna som kan orsaka dessa effekter är t.ex:

  • Choklad
  • Snigelbete som innehåller metaldehyd.
  • Cannabis
  • Vissa mögliga livsmedel
  • Cigarettfimpar eller nikotinplåster.
  • Xylitol
  • Macadamianötter
  • Koffein

Många av de gifter som anges ovan kan vara mycket farliga. Om du misstänker att din hund har blivit förgiftad med något av dessa ämnen bör du ta din hund till veterinären omedelbart.

Smärta

Hundar är vanligtvis mycket bra på att dölja sin smärta och kanske inte låter dig veta om de har ont. Ett av de vanligaste tecknen på att din hund kan ha ont är att den darrar eller skakar. Andra tecken kan vara följande:

  • Platta öron
  • Verkar nedstämd eller grinig
  • Kliar sig eller slickar på det område som gör ont.
  • Haltad
  • Stelhet
  • Sluta äta sin mat.

Om du tror att din hund har ont bör du kontakta din veterinär så att ni tillsammans kan ta reda på varför din hund har ont och om det kan vara en akut skada eller ett kroniskt tillstånd.

Epilepsi

Epilepsi är den vanligaste neurologiska sjukdomen hos hundar och drabbar ungefär en av 130 hundar i Storbritannien. Epilepsi är ett kroniskt tillstånd som orsakar upprepade anfall och ofta kräver långvarig medicinering. Effekterna kan variera beroende på epilepsiens typ och svårighetsgrad och kan vara allt från huvudskakningar, rastlöshet eller rytmiska blinkningar till stelhet, ryckningar, kollaps och förlust av medvetande.

Muskelsvaghet, trötthet och ålderdom

Om din hund skakar i ett visst område, särskilt i benen, kan det vara ett tecken på muskelsvaghet eller trötthet. Om din hund har varit ute på en lång promenad eller löpning kan det bero på att den inte är van vid den mängden motion och att ge den tid att vila bör hjälpa. Om din hunds ben regelbundet skakar kan din veterinär kanske föreslå hur du kan bygga upp styrkan i benen. Ben skakningar är särskilt vanliga hos äldre hundar och kan vara ett tecken på muskelsvaghet, men kan också vara ett tecken på att din hund har ont eller lider av artrit eller ledvärk.

Skakar på huvudet

Om din hund upprepade gånger skakar på huvudet kan det vara ett tecken på öronproblem. Det kan bero på att den har en skada, att det finns något i örat (t.ex. ett gräsfrö), öronkvalster eller att den kan ha en öroninfektion. Öroninfektioner är vanliga hos hundar, särskilt hos hundar med långa öron.

Generaliserat tremor-syndrom (GTS)

Detta tillstånd uppmärksammades först hos små, vita hundar, men kan förekomma hos vilken hund som helst, oavsett storlek, ras eller färg. Orsaken till GTS, även känt som steroidresponsiv tremor eller shakersyndrom, är inte känd, men tros ha ett autoimmunt ursprung. Tecken uppträder vanligtvis mellan 9 månader och 2 år och kan vara lokala till en del av kroppen eller kan ses över hela kroppen.

Skakande valpar

Om din valp skakar bör du alltid tala med din veterinär för att få råd. Ett antal tillstånd kan orsaka att valpar skakar, bland annat följande:

Cerebellär hypoplasi – ett tillstånd som orsakas av att den del av hjärnan som kontrollerar koordinationen inte utvecklas korrekt. Vanliga tecken är skakningar i benen, att de faller ofta omkull och att huvudet guppar.

Hypomyelinisering – även känt som shaking puppy syndrome, detta tillstånd orsakas av problem med valpens nerver. Tecken kan visa sig vid två veckors ålder och inkluderar skakningar, problem med att balansera och gå.

Andra orsaker till rysningar och darrningar hos hundar

Andra mindre vanliga medicinska orsaker till skakningar kan vara:

  • Njursvikt
  • Inflammatoriska sjukdomar i hjärnan
  • Addisons sjukdom
  • Hypoglykemi eller lågt blodsocker.
  • Hypokalcemi, låga kalciumnivåer

Min hund skakar när ska jag gå till veterinären?

Det finns många orsaker till att hundar skakar. Det kan vara en naturlig reaktion på hur de känner sig, en anpassning till att hålla dem varma eller torra, eller kan vara att de känner sig sjuka. Andra mer oroande problem kan orsaka att din hund skakar. Du bör alltid kontakta din veterinär om din hund beter sig på ett konstigt sätt eller om du är orolig för deras hälsa. Om din hund visar andra tecken, skakar mycket eller har skakat på ett tag bör du kontakta din veterinär omedelbart.

Tror du att din hund kan vara drabbad?

Om du är orolig för din hunds hälsa ska du alltid kontakta din veterinär omedelbart!

Vi är inte en veterinärorganisation och kan därför inte ge veterinära råd, men om du är orolig för någon av de frågor som tas upp i den här artikeln kan du kontakta din lokala veterinärmottagning för mer information.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *