När kan en hund börja på Hunddagis?

adorable, animal, dog-3344414.jpg

Valpar och hundar kan i princip börja på hunddagis när de är fysiskt mogna, vaccinerade och väl anpassade till resten av omvärlden. Det viktiga är att ha en bra koll på deras personlighet och att du lärt känna din hund/valp. Du bör även överväga att låta din bästa vän umgås med andra valpar som är i samma stadie i livet. Ett bra sätt att få till denna interaktion är genom familj och vänner som även de har hundar eller genom nya vänner i hundparken. När du har gjort detta och din valp är bekväm med dessa interaktioner kan denna anses vara beredd att börja dagis.

Saker att ha i åtanke innan din hund/valp börjar hunddagis

Om du nyligen lagt till en hundis till din familj lär du vara sugen på att umgås med dem så mycket som möjligt. Att umgås tidigt kan hjälpa valpar att utvecklas till vänliga, välanpassade hundar. Men det är viktigt att se till att de är helt förberedda på det. Låt oss ta en titt på allt valpar behöver göra innan de börjar på ett hunddagis.

Åldern är bland det viktigaste

Generellt sett, ju tidigare du börjar träna din valp i social interaktion, desto bättre. Men det är viktigt att göra det i en takt som hunden känner sig bekväm med. Det finns inget behov av att träffa andra hundar i grupp om din hund fortfarande utvecklar grundläggande motoriska färdigheter, eller om hunden inte än är rumsren. När den väl är det så kan den allt mer umgås med andra valpar och lära sig grundläggande träningsprinciper på dagis som tar emot valpar och klasser för valplydnad. Därefter är de redo att leka med de ”stora hundarna”!

Under de tidigaste skeden av deras liv kan det vara en bra idé att introducera hunden för högst en eller två andra vaccinerade valpar som är nära i ålder, och möjligtvis en lugn, vältränad vuxen hund som kan lära ut dessa valpar en sak eller två om hur man är en bra hundis.

Lär känna din hunds personlighet

Precis som föräldrar vill husdjursägare att deras hundar ska lära sig, ha kul och få många nya vänner medan de är på dagis. Men, precis som barn, finns det vissa valpar som inte är lika sociala som andra. Du vill långsamt introducera en blyg valp i en väldigt liten grupp med hundar som har ett liknande humör och göra dem bekanta med en ny omgivning så att de blir mer bekväma, särskilt när de är mycket unga. Detta för att förhindra att potentiellt påverka deras sociala utveckling negativt. När de umgås i vad de själva anser vara en bekväm takt så älskar de flesta valpar att leka med sina hundkompisar.

Vaccinationer

Din valp skall vara vaccinerad mot:

  • Rabies
  • Bordetella
  • DHLPP (valpsjuka, hepatit, leptospiros, parvovirus och parainfluensa)

Även om det inte krävs på många hunddagis så rekommenderas även hundinfluensavaccin. Dessa vaccinationer är till för säkerheten för din hund och andra hundar som de leker med. 

Om du är osäker på om din valp är redo för hunddagis

Alla hundar är olika och de som jobbar på hunddagis har haft hand om ett stort antal hundar och har erfarenhet från flertalet unika sådana genom åren. De kan därmed ge dig vägledning om du behöver hjälp med att hitta rätt tillvägagångssätt för socialisering och träning. Kontakta ditt närmaste hunddagis för mer information!

2 reaktioner på ”När kan en hund börja på Hunddagis?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.