Hur många valpar får en hund?

dachshund, puppy, pet-1519374.jpg

Den normala kullstorleken varierar mellan en och tolv valpar. Det genomsnittliga antalet valpar per kull varierar beroende på ras, kön, ålder och näring. Hos vissa raser kan det sjunka till bara en valp. I den här artikeln undersöker vi varför normal kullstorlek varierar så mycket och vad som påverkar kullstorleken hos hundar.

Kullstorleken varierar eftersom det finns många olika faktorer som spelar in. Dessa inkluderar genetik, kost, miljöförhållanden, hormoner, stressnivåer och hälsoproblem som infektioner. Valpar som föds i stora kullar tenderar att växa snabbare och väga mer än de som föds i små kullar. De når också könsmognad tidigare.

Storleken på en hunds livmoder bestäms av hundens vikt och hur länge hon har varit dräktig. En tyngre mor ger större valpar som mognar snabbare. När valpar föds tidigt får de inte tillräckligt med näring och lider ofta av låg födelsevikt.

Uppfödare försöker kringgå detta problem genom att ge proteinrik kost under dräktigheten. Detta fungerar dock inte alltid. Ibland producerar modern helt enkelt inte tillräckligt med mjölk för att mata sina växande valpar.

När en tik går i brunst frisätter hon vissa hormoner som får kroppstemperaturen att stiga. Om hon blir för varm börjar hennes kropp utsöndra prostaglandiner, kemikalier som hjälper till att reglera blodtryck och hjärtfrekvens. Prostaglandinutsöndringen orsakar livmoderns sammandragningar, vilket leder till att livmoderhalsen vidgas, att fostersäcken brister och att moderkakan levereras.

Prostaglandiner stimulerar också mammans beteende, inklusive slickande, putsning och amning. Så snart valparna har fötts börjar tiken lakta igen och fortsätter att göra det under resten av dräktigheten.

Om en tik är stressad producerar hon mindre mjölk, vilket resulterar i mindre valpar. Hon kan till och med vägra att amma helt och hållet. Stressiga situationer som att skiljas från sina valpar, slagsmål eller flyttning kan göra en tik upprörd.

Avgör rasen en hunds kullstorlek?

Den genomsnittlige hundägaren kanske antar att större hundar ger större kullar. Men det finns många faktorer som påverkar kullstorleken. Vissa raser är till exempel helt enkelt bättre lämpade för avel än andra. Andra variabler är bland annat moderns ålder och kroppstyp, hennes hälsa, om hon har blivit avlad nyligen, hur mycket mat hon äter och till och med vad hon åt under dräktigheten.

Uppfödare vet i allmänhet vad de gör, men det är ändå viktigt att förstå varför vissa raser tenderar att producera stora kullar jämfört med mindre. För att göra det ska vi ta en titt på ett par viktiga biologiska orsaker till varför vissa raser producerar fler valpar än andra.

Storleken spelar roll

Först och främst: raser som växer snabbt under hela dräktighetsperioden föder vanligtvis färre valpar per kull. Detta beror på att hundens reproduktionsorgan utvecklas snabbare än hennes kropp, och när de väl har nått full mognad kan de inte producera ytterligare en kull. På grund av detta har en valp som föds tidigt i dräktighetsprocessen inte tillräckligt med tid att mogna till en vuxen hund innan den föder igen.

Å andra sidan tenderar raser som inte växer snabbt under dräktigheten att föda fler valpar per kull. Detta beror på att livmodern växer relativt långsamt jämfört med resten av djurets kropp, vilket innebär att fostret får gott om tid att utvecklas fullt ut innan nästa arbetsomgång börjar.

När man tänker efter är det logiskt att en ras som växer snabbt skulle ha mindre tid på sig att mogna innan den föder igen. Och eftersom livmodern tar längre tid på sig att växa tenderar antalet bebisar i varje kull att öka.

Kan människor påverka en hunds kullstorlek?

Seriösa uppfödare vill ha fler hundar om de har en rad – eller till och med bara en – människor som vill ha dem. Hundälskare kanske vill ha fler buntar av vickande valpglädje från sina hundkamrater. Människor har kontroll över vissa aspekter om när och hur en hundhona avlas som kan påverka antalet valpar hon producerar. Men det finns gränser. Artificiell insemination kan öka chanserna att få en större kull, medan naturlig avel ökar chanserna att få färre valpar.

Konstgjord insemination av moderdjur ger mindre kullar jämfört med dem som befruktas naturligt, enligt forskning utförd av forskare vid University of Missouri. Detta beror sannolikt på att fler spermier dör under insamling och inseminationer. En annan viktig faktor som påverkar kullstorleken är när moderdjuret föder sina valpar. En studie som publicerades i Journal of Animal Science visade att tikar som föddes sent i dräktigheten producerade större kullar än tikar som föddes tidigt.

Finns det andra sätt att påverka storleken på en hundkull?

Att föda upp hundar är ett mycket intressant ämne. De flesta människor gör det för att de vill ha en viss hundras. Men det finns många olika faktorer som påverkar hur stor en kull kommer att bli. En av dessa faktorer är hundens ålder när den blir dräktig.

De äldsta mödrarna tenderar att föda de minsta kullarna, medan yngre mödrar tenderar att producera större kullar. Detta beror på att ju äldre honan är, desto mindre sannolikt är det att hon blir gravid igen. Hon har redan haft sin chans att föröka sig. Å andra sidan är yngre honor fortfarande fertila och kan bli gravida igen.

En annan faktor är åldern på de manliga avkommorna. Äldre hanar tenderar att producera mindre kullar än yngre. Detta beror på att äldre hanar ofta inte har tillräckligt med energi för att befrukta flera honor. De är helt enkelt inte längre intresserade. Däremot är yngre hanar mycket mer energiska och villiga att para sig med flera honor.

Dessutom klarar sig vissa raser bättre när de avlas från vissa åldrar. Till exempel är stora raser som Grand Danois och Saint Bernards bäst avlade från 2-3 års ålder. Mindre raser som chihuahuor är bäst att avla på 5-7 år. Medelstora raser som Golden Retriever ligger någonstans däremellan.

Så vad betyder allt detta? Jo, du kan naturligtvis inte bara plocka upp en valp på gatan och förvänta dig att den ska bli en bra uppfödare. Du måste bland annat ta reda på hans föräldrars ålder och parningsvanor. Om du letar efter en liten ras kan du överväga att skaffa en valp från en uppfödare som specialiserat sig på att producera små valpar. På samma sätt, om du letar efter en stor ras kan du försöka hitta en uppfödare som specialiserar sig specifikt på att producera stora kullar.

Spelar genetiken en roll för kullens storlek?

Svaret på den frågan är ja. Genetiken spelar en roll när det gäller att bestämma kullstorleken. Faktum är att genetiken står för ungefär 15 % av variationen i kullstorlek. Detta innebär att det fortfarande finns ungefär 85 % chans att få en större kullstorlek baserat på din genetik. Det innebär dock att du inte kan garantera ett visst antal valpar.

Vilken roll spelar näringen för kullstorleken?

Storleken på en hundkull beror på många faktorer. Genetiken spelar en roll, men näringen är en av de viktigaste. Om du matar ditt husdjur ordentligt under hela året kommer det att föda friskare valpar. Du kan öka chanserna att få större kullar genom att utfodra din hund väl under dräktigheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *