Hur länge löper en hund?

bulldog, dog, pet-1224267.jpg

En tiks menstruationsperiod kallas för ”brunst”. Hon blir sexuellt aktiv när hon börjar visa tecken på brunst, till exempel ökat sexuellt intresse, bröstvårtor som blir mörkare och förändrad aptit. En tik kan bli brunstfärdig varje månad, var tredje månad eller till och med en gång om året.

När börjar brunsten?

Löpecyklerna varierar mellan olika hundraser, men de flesta börjar runt sex månaders ålder. Mindre raser tenderar att ha kortare värmningar, medan större raser har längre värmningar. Raser som Dogge, dobermann pinschers, rottweiler, mastiff, sankt bernard och schäferhundar tar vanligtvis upp till ett år på sig att nå könsmognad. Stora raser som Siberian Huskies, Malamutes, Newfoundland Retrievers, Boxers och Golden Retrievers behöver vanligtvis mer än ett år.

Om du planerar att avla med din hund är det bäst att vänta tills den har nått sin fulla könsmognad. Detta bestäms av din veterinär utifrån din hunds kroppsstorlek, vikt och allmänna hälsa. Din veterinär kommer att kunna avgöra om din hund är redo att para sig.

Hur lång är varje cykel?

Från ungefär sex månader till ungefär tre år gammal är en tik i brunst var sjätte vecka. Under denna tid är hon mottaglig för parning och kommer att visa tecken som svullnad runt genitalområdet och ökad urinproduktion. En honhunds brunstcykel är kortare än en mänsklig kvinnas menstruationscykel eftersom den varar längre. Under denna tid vill du dock fortfarande hålla koll på din hundkamrat.

Under brunst kan en tik uppleva beteendeförändringar, inklusive aggression mot hanar, rastlöshet, överdriven slickning av sig själv och eventuellt urinering utanför kattlådan. Hennes kroppstemperatur stiger och hon kan börja flåsa överdrivet mycket.

Efter avslutad brunst kan en tik fortfarande ha ägglossning i upp till 10 dagar. Under denna tid kan hon fortfarande uppvisa många av de symtom som förknippas med brunst, men mängden blod som släpps ut under menstruationen minskar. Efter den tionde dagen går hon in i diestrus, ett stadium av låg fertilitet.

Längden på en hunds brunstcykel varierar beroende på ett antal faktorer, bland annat ras, ålder, kost, aktivitetsnivå, stressnivåer, hormoner och om hon är avelsdjur. Vissa raser tenderar att ha mycket längre cykler, medan andra har mycket korta cykler. Tyska herdehundar har till exempel vanligtvis en till fyra brunstperioder per år, medan chihuahuor har en till två brunstperioder per år.

Är detta något som gäller hela livet?

Östralcykler är en av de saker som de flesta människor inte tänker så mycket på förrän det är för sent. Men vad händer om du försöker bli gravid och upptäcker att din hund inte har ägglossning? Vad händer om hon har haft oregelbundna menstruationer sedan hon var valp? Finns det något du kan göra för att hjälpa henne att börja cykla igen?

Det korta svaret är ja, men det beror på hur länge det har gått sedan hon blev brunst. Om din hund inte har gått i brunst på över tre månader är chansen stor att du inte kan göra henne fertil igen. Om du har en mindre ras, till exempel en chihuahua eller maltesare, kan du dock kanske få tillbaka hennes fertilitet tidigare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.